Helios: Ηχητικό ντοκουμέντο από τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης

«Mayday Mayday πρόσκρουση επιβατικού αεροσκάφους»

Helios

Τα τελευταία λεπτά πριν τη συντριβή του αεροσκάφους της Helios στις 14 Αυγούστου 2005, στην οποία σκοτώθηκαν 121 άνθρωποι κατέγραψαν οι πιλότοι των δύο F16 που απογειώθηκαν τη μοιραία εκείνη μέρα από την Αγχίαλο για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών και δεν επικοινωνούσε με τον πύργο ελέγχου. 

14 χρόνια από την τραγωδία της Helios: Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Το συγκλονιστική ηχητικό ντοκουμέντο φέρνει στο φως το philenews.com και σε αυτό ακούγονται οι δραματικές κραυγές του σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας, Παναγιώτη Σταθόπουλου, ο οποίος ως αρχηγός σχηματισμού απογειώθηκε από την Αγχίαλο και ήταν εκείνος που είδε ζωντανό τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε καταφέρει να κρατήσει τις αισθήσεις του παρά την έλλειψη οξυγόνου στην καμπίνα. Ο Προδρόμου είχε βρει μια φιάλη οξυγόνου και την είχε βάλει στο πρόσωπό του, κι έτσι τις τρεις ώρες που το μοιραίο αεροσκάφος ήταν ακυβέρνητο παρέμεινε ζωντανός, προσπαθώντας απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με τον πύργο ελέγχου της Αθήνας. 

Ο σμηναγός Σταθόπουλος ήταν ο άνθρωπος που είδε τον Προδρόμου μέσα στο πιλοτήριο να του κάνει απελπισμένος νεύματα, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να καταλάβει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις του σε βοήθεια. 

Όταν το αεροσκάφος τελικά συνετρίβη στο Γραμματικό, η φωνή του σμηναγού Σταθόπουλου, ενός από τους εμπειρότερους της Πολεμικής μας Αεροπορίας «σπάει» και ακούγεται να λέει: «MAYDAY MAYDAY, πρόσκρουση πολιτικού αεροσκάφους».

Ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, κ. Ακριβός Τσολάκης, μιλά στην κάμερα του philenews για τα όσα απίστευτα έζησαν οι πιλότοι των F16, αλλά και ο ίδιος όταν έφτασε στο σημείο της τραγωδίας. Οι εικόνες που αντίκρισε στοιχειώνουν ακόμα τις σκέψεις του, ενώ αποκάλυψε και τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν σε μια από τις χειρότερες αεροπορικές τραγωδίες παγκοσμίως. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top