Υψηλή συγκέντρωση ρύπων και σήμερα στην Αττική

Πότε θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται και σήμερα τα επίπεδα των ρύπων στην Αττική λόγω των δύο μεγάλων φωτιών που μαίνονται στην Εύβοια και τη Βοιωτία. 

Αττική: Κόκκινο έπιασαν τα επίπεδα ρύπων λόγω της φωτιάς στην Εύβοια

Τα επίπεδα των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) αγγίζουν τιμές 25-50 PM2.5. Η ποιότητα του αέρα παραμένει κακή εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια.

Χθες, Τρίτη,  η εικόνα της ποιότητας του αέρα ήταν ακόμη χειρότερη καθώς οι τιμές είχαν ξεπεράσει τα 50 PM2.5, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. 

Η συγκέντρωση σωματιδίων σε φυσιολογικά επίπεδα αναμένεται να υποχωρήσει μέσα σε διάστημα μίας έως τριών ημερών. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Η πυρκαγιά είναι σε δασική περιοχή, οπότε δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν στο Μάτι. Το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια δεν είναι πολύ μακριά από την Αττική και με την έννοια αυτή θεωρείται φυσιολογική η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εκεί όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πύκνωση».

Όπως εκτίμησε η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα με δεδομένο και ότι «είμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι είναι παραδοσιακά η εβδομάδα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στον αστικό ιστό, λόγω του ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει διακοπές», αν και διευκρινίζει ότι σε συνθήκες άπνοιας στην πόλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να παραμείνουν και να αιωρούνται για τουλάχιστον 1-2 μέρες.

Οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να διατηρούν τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική – Οι καπνοί «έπνιξαν» την Αθήνα - Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό από τη φωτιά στην Εύβοια

Την λήψη αναγκαίων μέτρων για την προστασία από τον καπνό της φωτιάς στην Εύβοια συστήνει και το υπουργείο Υγείας. Με εγκύκλιο καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να ελαττώσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top