Ελαφόνησος: Οι εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής

Το νησί βρίσκει ξανά τους ρυθμούς του μετά τη φωτιά

ελαφονησος φωτια δορυφοροι

Μία πρώτη εκτίμηση της καμένης έκτασης στην Ελαφόνησο παρουσίασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από την υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών FireHub.

Η καμένη έκταση εντοπίστηκε μετά την επεξεργασία εικόνας χαμηλής ανάλυσης του δορυφόρου Suomi ΝPP, η οποία ελήφθη στις 11/08 ώρα 15:40 ώρα Ελλάδος.Οι πρώτες ενεργές εστίες εντοπίστηκαν σε εικόνα του ίδιου δορυφόρου στις 10/08 και ώρα 13:30 ώρα Ελλάδος. Ακριβέστερη εκτίμηση αναμένεται να συλλεγεί στα Hubs του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 14 Αυγούστου.

Ενταγμένο στο δίκτυο Natura το νησί

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το νησί της Ελαφονήσου είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, «συνεπώς η φυσική καταστροφή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς επηρεάζει σπάνιους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς όπως οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου».

Θοδωρής Κολυδάς: Πολύ μεγάλη η οικολογική καταστροφή

Μέσω Τwitter ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, τόνισε πως «η οικολογική καταστροφή όπως αποτυπώνεται από τους δορυφόρους Sentinel είναι πολύ μεγάλη. Με καφέ χρώμα διακρίνεται η καμμένη περιοχή, ενώ το plume του καπνού σου δίνει την εντύπωση ότι έχει πάρει φωτιά όλο το νησί».

 

 

Κάηκε το 25% του νησιού

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο στην Ελαφόνησο, μετέτρεψε σε στάχτη έκταση μεγαλύτερη των 5.000 στρεμμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες της Ελαφονήσου κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική ζημία στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι το Σάββατο και την Κυριακή εγκατέλειψαν την Ελαφόνησο περίπου 6.000 επισκέπτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του το νησί

Η Ελαφόνησος βρίσκει τους ρυθμούς της μετά την μεγάλη πυρκαγιά και ήδη καταγράφονται νέες αφίξεις τουριστών, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η δήμαρχος του νησιού, Ευσταθία Λιάρου.

Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ευτυχώς όλα πήγαν καλά, αφού οι απώλειες που είχαμε είναι μόνο εκτάσεις και τίποτε άλλο, διότι το ζητούμενο ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος.

Επίσης, σύμφωνα με την Ευσταθία Λιάρου, «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ούτε έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ή σε τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές και αυτή ήταν μπορώ να πω η επιτυχία όλων όσοι συνέδραμαν στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση της φωτιάς». 

Όσον αφορά την οικολογική ζημιά από τη φωτιά, η δήμαρχος είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει ένας αναλυτικός απολογισμός. 

Με αφορμή την αποχώρηση επισκεπτών από την Ελαφόνησο το Σαββατοκύριακο, λόγω της φωτιάς, η δήμαρχος αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πράγματι έφυγαν κάποιοι, προφανώς διότι ένιωσαν την ανάγκη να αποχωρήσουν, όταν έπρεπε να εκκενώσουμε προληπτικά τους οικισμούς των νησιών της Παναγιάς και του Σίμου». Παράλληλα η δήμαρχος δεν αποκλείει την πιθανότητα «να ολοκλήρωναν ούτως ή άλλως τις διακοπές τους στην Ελαφόνησο,» προσθέτοντας όμως, ότι «δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό».

Παρ' όλα αυτά, «η επιβατική κίνηση αποκαταστάθηκε  αρκετά νωρίς και ήδη έχουμε από χθες αρκετό εισερχόμενο τουρισμό».

Καταλήγοντας, η Ευσταθία Λιάρου στέλνει το μήνυμα ότι «η Ελαφόνησος είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και είμαστε εδώ για υποδεχτούμε και να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες μας».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top