Αποφυλακίστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας- Ο συνήγορός του στο STAR

«Ο νέος Ποινικός Κώδικας έπαιξε ρόλο στην αποφυλάκισή του...».

O ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο οποίος σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον Δεκέμβριο του 2008 αποφυλακίστηκε σήμερα το απόγευμα.

Δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου: Ένοχος ο Κορκονέας αλλά «σπάνε» τα ισόβια

Ο συνήγορός του, Ευάγγελος Ανδρούλας μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

«Ενημερώθηκα από τους γονείς του ότι αποφυλακίστηκε πριν από κάποιες ώρες. Αυτό ήταν το αναμενόμενο γιατί είχε εκτίσει το σύνολο της ποινής που του επιβλήθηκε σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν η αποφυλάκιση του Κορκονέα οφείλεται στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο κ.Ανδρούλας ξεκαθάρισε:

«Το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου ή του προτέρου σύννομου βίου προϋπήρχε. Υπήρξε αυτή η διαφοροποίηση με τον νέο Ποινικό Κώδικα, δηλαδή το δικαστήριο πλέον οφείλει να εξετάσει ποια είναι η προηγούμενη συμπεριφορά του κατηγορουμένου αλλά αυστηρώς επιμετρήσιμη, σε επίπεδο ποινικής αξιολογήσιμης συμπεριφοράς» και εξήγησε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έπαιξε ρόλο στην αποφυλάκισή του «υπό την έννοια ότι το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εξετάσει λιγότερες προϋποθέσεις από ότι με το παλαιό σύστημα, για να αναγνωρίσει το συγκεκριμένο ελαφρυντικό».

Ο  Ευάγγελος Ανδρούλας  σημείωσε  ότι «θεωρούμε όμως ότι αυτό το ελαφρυντικό, ο κατηγορούμενος θα το έπαιρνε και υπό το καθεστώς της προγενέστερης διάταξης του άρθρου 84».

Τέλος, εξήγησε ότι το ελαφρυντικό αυτό είναι ανεξάρτητο από τη βαρύτητα της πράξης και αφορά την προγενέστερη ζωή του καταδικασθέντος.

Ο Ευάγγελος Ανδρούλας σημείωσε ότι δεν έχει μεγάλο εύρος συνομιλιών με τον πελάτη του, καθώς και ότι διορίστηκε αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο.

Θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση να σπάσουν τα ισόβια Κορκονέα

Εν τω μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας να σπάσει τα ισόβια του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Νομικοί υποστήριξαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR πως η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για παρόμοιες αποφάσεις, που θίγουν το αίσθημα δικαίου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του STAR

Η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και οι συνήγοροί της βλέπουν ύποπτη μεθόδευση. 

Ο νομικός κόσμος εκτιμά πως μια τέτοια απόφαση μετά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ανοίγει τον δρόμο και για ανάλογες δικαστικές αποφάσεις.
 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Ειδήσεων του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top