Δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου: Ένοχος ο Κορκονέας αλλά «σπάνε» τα ισόβια

Αθώος ο Βασίλης Σαραλιώτης

Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Εφετειο Λαμίας. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Αυτό σημαίνει ότι «σπάνε» τα ισόβια.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει εκτίσει τουλάχιστον 10 χρόνια και του επιτρέπεται να ζητήσει την αποφυλάκισή του, αφού έχει εκτίσει σχεδόν τσ 2/3 της ποινής του.

Ο ειδικός φρουρός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, όπως είχε κριθεί και πρωτόδικα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε παρουσία των γονέων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ από την δικαστική αίθουσα απουσίαζε η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν.

Ο «συνοδός» του, Βασίλης Σαραλιώτης, κρίθηκε αθώος λόγω έλλειψης διπλού δόλου, ο οποίος απαιτείται. Ο Σαραλιώτης βρισκόταν εκτός φυλακής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και περίμενε τη σημερινή κρίση, προκειμένου να δει αν θα επιστρέψει σε κελί.

Πλέον αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής των κατηγορουμένων, η εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών και της ποινής, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και η τελική κρίση του δικαστηρίου.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και είναι κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού.Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας τότε προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς αρχικά τον βάραινε η ίδια πράξη, με ενδεχόμενο δόλο.

Το χρονικό

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο 15χρονος μαθητής Αλεξάνδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Μετά την δολοφονία ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση. Τεράστιες αντιδράσεις είχαν προκληθεί σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του περιστατικού και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτιηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top