Εκτός λειτουργίας η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης 112

Ένα χρόνο μετά το Μάτι, δεν έχει αλλάξει τίποτα

Ένα μήνυμα, στο κινητό τηλέφωνο των ανθρώπων που παραθέριζαν στα Νέα Πλάγια της Χαλκιδικής θα μπορούσε να είχε σώσει ζωές. Το μήνυμα όμως δεν εστάλη αφού η γραμμή 112 υπολειτουργεί παρ' ότι πέρασε από το Μάτι ένας χρόνος. 

Τον Ιούλιο του 201 οι κάτοικοι στο Μάτι τηλεφωνούσαν στο 112 προκειμένου να σωθούν από τη φονική πυρκαγιά.

Η γραμμή έκτακτης ανάγκης όμως δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.. 

Με τις μνήμες νωπές οι κάτοικοι στο Μάτι δεν μπορούν να πιστέψουν πως οι υπεύθυνοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους. 

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι η κύρια αιτία της καθυστέρησης παρά την σπατάλη εκατομμυρίων.

Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να καλέσουν δωρεάν το 112 από το σταθερό ή το κινητό τους τηλέφωνο ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάρτα sim. Αυτομάτως εντοπίζεται η θέση του καλούντος και ανάλογα με το περιστατικό ενεργοποιείται

  • η Αστυνομία
  • το Πυροσβεστικό Σώμα
  • το ΕΚΑΒ
  • το Λιμενικό 
  • η Γραμμή 1056
  • η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 

Η δεύτερη υπηρεσία που παρέχεται από τη γραμμή έκτακτης ανάγκη 112 είναι τα λεγόμενα μηνύματα push που ενημερώνουν τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης περιοχής για ακραία καιρικά φαινόμενα που έρχονται. 

«Η πρόβλεψη ήταν πάρα πολύ καλή. Θα μπορούσε η υπηρεσία να στείλει μηνύματα να μείνει ο κόσμος στα σπίτια του  και να ασφαλίσει πόρτες. Έναν χρόνο μετά το Μάτι και δε λειτούργησε τίποτα. Η υπηρεσία δεν λειτούργησε και ξεκίνησαν ήδη οι ακυρώσεις. Αν είχε σταλεί μήνυμα οι τουρίστες δε θα έβγαιναν. Πριν το Μάτι, στην Ισπανία πήρε φωτιά ένα εργοστάσιο. έστειλαν sms και εκκενώθηκαν πολυκατοικίες . Έστω και ένας άνθρωπος να σωζόταν θα ήταν επιτυχία», ειπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Άγγελος Αγραφιώτης, σύμβουλος διαχείρισης κρίσεων. 

Την Παρασκευή η γραμμή 112  θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική αποστολή sms στην περιοχή του Χαλανδρίου.

Ωστόσο, η σωστή χρήση της υπηρεσίας απαιτεί καλά εκπαιδευμένους πολίτες προκειμένου να μην νικήσει ο πανικός.

«Η λύση με τα sms σε έναν απαίδευτο πολίτη μπορεί να γίνει παγίδα θανάτου. Θα πρέπει να στέλνονται και τα ασφαλή καταφύγια που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Χώροι μπορεί να γίνουν εκατόμβες θυμάτων», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας.

Το 112 χρησιμοποιείται στο  εξωτερικό ακόμη και από μικρά παιδιά που καλούν στη γραμμή για να βοηθήσουν τη μητέρα τους που αντιμετώπιζε κάποιο  έκτακτο πρόβλημα υγείας ή ακόμα  και για να ειδοποιήσουν την αστυνομία ότι κάποιος κλέφτης έχει μπει στο σπίτι.

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top