Όλη η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο - Πόσο κακό κάνει στην καρδιά;

Το άτμισμα επιβαρύνει τους παθητικούς καπνιστές

Ποια είναι η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αρχικά, έκανε την εμφάνιση του στην αγορά ως εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος και τώρα πια συναντάμε όλο και περισσότερους ατμιστές γύρω μας. Ωστόσο,  αρκετοί είναι αυτοί που αγνοούν τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά.

Οι ατμιστές φαίνεται να είναι πιθανότερο να έχουν καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με άτομα που δε χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το ποσοστό των εμφραγμάτων στους ατμιστές ήταν 34% υψηλότερο, ενώ οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 25% πιθανότερο να έχουν στεφανιαία νόσο.

Ο καρδιολόγος Γιάννης Ταγκούλης

«Οι μελέτες ισχύουν, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί αν σκεφτεί κανείς ότι για το τσιγάρο γίνονται εδώ και πάρα πολλά χρονιά μελέτες, ενώ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο το διάστημα είναι σαφέστατα μικρότερο. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις το άτμισμα κάνει μεγάλη ζημιά στην καρδιά», εξηγεί στο star.gr, ο διευθυντής Καρδιολογίας στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταύρος», Ιωάννης Ταγκούλης.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμφανίστηκε ως ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος που ουσιαστικά μπορεί να βοηθήσει τον καπνιστή να αντικαταστήσει το κάπνισμα και στο τέλος να καταφέρει να το διακόψει. Αυτή είναι μια εσφαλμένη εντύπωση, καθώς σύμφωνα με τον κ. Ταγκούλη οι περισσότεροι φτάνουν στο σημείο να καπνίζουν και να ατμίζουν συγχρόνως.

«Είναι λάθος να συστήνεις σε κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα και να ξεκινήσει το άτμισμα. Αν το κάνει για παράδειγμα για ένα με δύο μήνες δεν είναι κάτι τραγικό, αλλά συνήθως αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται και κάνει μεγάλη ζημιά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά αλλά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Γενικότερα, δε συστήνουμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ένα μεταβατικό στάδιο διακοπής του καπνίσματος».

Κεφάλαιο παθητικός καπνιστής

Το παραδοσιακό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο επιβαρύνουν εξίσου, ή έστω συγκρίσιμα, τον παθητικό καπνιστή. «Δεν έχουμε μακροπρόθεσμα στοιχεία για να τεκμηριωθεί ότι προκαλεί καρκίνο, όπως είναι σίγουρο ότι προκαλεί το τσιγάρο. Έχουμε ενδείξεις ότι όλες αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια και να γίνουν πολλές μελέτες. Αυτή τη στιγμή λέμε στους χρήστες να το αποφεύγουν γιατί οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν είναι καλό τόσο για τους ίδιους όσο και για τους παθητικούς καπνιστές», επισημαίνει ο γνωστός καρδιολόγος.

Με αφορμή το συνέδριο Καρδιολογίας με τίτλο «Σύγχρονες προσεγγίσεις κλινικής καρδιολογίας» που πραγματοποιείται (14-16 Ιουνίου), στις Σπέτσες, ο κ. Ταγκούλης μας δίνει συμβουλές για μια υγιή καρδιά.

«Δε θα πω κάτι εντυπωσιακό ή διαφορετικό από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Ο φυσικός τρόπος ζωής, δηλαδή, η άσκηση και ο υγιεινός τρόπος διατροφής – μακριά από τα τρανς λιπαρά-θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου καρδιακού προβλήματος. Να βάλουμε στη ζωή μας τη μεσογειακή διατροφή (ελαιόλαδο, όσπρια, ψάρια). Και φυσικά να μειώσουμε το άγχος και το στρες», επισημαίνει ο ίδιος.

Βέβαια, η σωστή συμβουλή προς όλους μας – καπνιστές και μη- θα ήταν να βγάλουμε οποιοδήποτε είδους τσιγάρο από τη ζωή μας.

* Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου

Της Μίτση Σκέντζου  (mskentzou@star.gr)

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top