Πυρόπληκτοι στο Μάτι: "Μας έχουν ξεχάσει, ντροπή τους"

Κάτοικοι από το Μάτι και την Κινέττα ζητούν πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκαν την Πέμπτη οι πυρόπληκτοι στο Μάτι και στην Κινέττα, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αποκατάσταση των ζημιών. Μέλη της επιτροπής κατοίκων συναντήθηκαν με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Φάμελλο, όμως, όπως είπαν, το μόνο που πήραν ήταν υποσχέσεις και όχι δεσμεύσεις. 

Με σύνθημα «Δε μας αξίζει αυτό, δε φταίμε εμείς γι’ αυτό», οι κάτοικοι στο Μάτι, το Νέο Βουτζά και την Κινέττα ένωσαν τις φωνές τους, απαιτώντας την αποκατάσταση της ζωής, των σπιτιών και του τόπου τους. 

Τα δάκρυα για τις ζωές και τις περιουσίες που χάθηκαν από τις φλόγες δεν έχουν στερέψει. 

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τι ζητούν οι κάτοικοι από την κυβέρνηση

«Μας έχουν ξεχάσει, είναι ντροπή. Αυτοί έχουν ένα κεραμίδι, ενώ εμείς μένουμε μέσα στις κατασκηνώσεις. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτά που μας προσφέρουν, όμως το σπίτι μας είναι σπίτι μας και δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε ένα χρόνο τώρα με το δωμάτιο, όπου ζούμε», είπε στο star.gr η κυρία Αφροδίτη Γουναρίδη, πυρόπληκτη από το Μάτι. 

Η οργή των κατοίκων ξεχειλίζει. Δεν μπορούν να ανεχτούν, όπως λένε, όλη αυτή την ταλαιπωρία από τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην αποκαστάσταση των ζημιών. 

«Ένα χρόνο τώρα, το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχει κοπεί το 70% των καμένων δέντρων. Τίποτε άλλο δεν προχωράει, ούτε όσον αφορά στα δημόσια πράγματα, ούτε όσον αφορά στα σπίτια. Τι πιστεύουν; Ότι αυτό το σπίτι που κάηκε είναι ένα από τα 20 που είχε ο καθένας; Δεν είναι έτσι. Κάηκαν τα σπίτια φυσιολογικών, καθημερινών ανθρώπων που δεν ξέρουν τι θα κάνουν τα επόμενα χρόνια με τις ζωές τους. Τι θα γίνει δηλαδή, στα κοντέινερ θα ζουν οι άνθρωποι», αναρωτήθηκε η κυρία Βαρβάρα. 

Αγανάκτηση και απόγνωση είναι αυτό που ζούνε οι κάτοικοι.

«Πόσο ακόμα θα ζούμε σε στρατόπεδα. Θέλουμε πίσω τις ζωές μας. Υπήρξαν τόσοι νεκροί, κανείς δεν το υπολογίζει αυτό; Αυτό που ζήσαμε ήταν ένας πόλεμος. Δε φταίω εγώ που με κάψανε και κανείς δε φταίει. Δεν υπήρχε πυροσβεστική, δεν υπήρχε νερό, τίποτα. Μας κάψανε», είπε μία ακόμα κάτοικος από το Μάτι. 

Εκεί βρέθηκαν και πυρόπληκτοι από την Κινέττα, οι οποίοι αισθάνονται αδικημένοι, καθώς, όπως λένε, όλοι τους έχουν ξεχάσει. 

«Δε μας δίνουν άδειες, ενώ πληρώνουμε κανονικά τον ΕΝΦΙΑ. Το σπίτι μου κάηκε ολοσχερώς. Εδώ κι ένα χρόνο ζω στο ενοίκιο και ξοδεύω τις οικονομίες μιας ζωής. Δεν ξέρω πόσο ακόμα θα μπορώ να ζω στην Κινέττα. Το όνειρο μιας ζωής έγινε στάχτη», είπε ο κ. Γιάννης Λωράκης, κάτοικος της Κινέττας. 

Σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Μάτι Αττικής, οι κάτοικοι ζητούν:

  • απονομή δικαιοσύνης,
  • δια βίου εξασφάλιση εγκαυματιών,
  • ανοικοδόμηση με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον των πληγεισών περιοχών.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top