Από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη ο ΦΠΑ της Ελλάδας...ακόμη κι αν γίνει 13%

Τι δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ- Πόσο είναι σε Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία

Ο ΦΠΑ μειώνεται στο 13%, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ωστόσο δεν παύει να είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης σε βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, είμαστε πρωταθλητές στους φόρους. 

Η υψηλή φορολογία λένε οι καταστηματάρχες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά και να γεμίσει τα άδεια μαγαζιά. 

«Όσο ο ΦΠΑ είναι σε αυτά τα ύψη αλλά και οι άλλοι ειδικοί φόροι, μην περιμένετε μειώσεις τιμών πουθενά». Το 15,8% του ΑΕΠ είναι φόροι στη χώρα μας.  Στη δεύτερη θέση η Εσθονία με 14,9% και η Σλοβενία με 14,6%. 

Οι φόροι βαραίνουν το καλάθι της νοικοκυράς

Βαρύ και ασήκωτο το καλάθι λόγω φόρων. Τα τρόφιμα όπως το γάλα, το ψωμί, το κρέας, τα ζυμαρικά ή τα λαχανικά πήγαν στο 13%, όμως αναψυκτικά καφές και χυμοί παραμένουν στον υψηλότερο συντελεστή.

Τι γίνεται όμως στις άλλες χώρες, όπως στο Βέλγιο;

Στο 6% εντάσσονται τα ξενοδοχεία, το φαγητό κατά παραγγελία, οι κηδείες και κάποιες μικροεπισκευές. Στον ενδιάμεσο 6% περιλαμβάνονται οι επισκευές κτιρίων, κάποια βασικά είδη διατροφής και οι αγροτικές προμήθειες, ενημερώνει ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες.

Στη Γαλλία και την Ισπανία

Στο 5% για νερό, αναψυκτικά και είδη διατροφής με εξαίρεση τα ειδή ζαχαροπλαστικής ενω οι Ισπανοί  4% και 10% σε ψωμί,γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα.

Κεφάλαιο… τουρισμός

Όσο για τον τουρισμό…. ο Φ.Π.Α. στην Ελλάδα είναι στο 13% , Ισπανία και Ιταλία 10% , Μάλτα 7% και Πορτογαλία 6%. Όσο για το πακέτο all inclusive το 30% των ειδών που το αποτελούν παραμένει στο 24%.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top