Υπ. Υγείας: Προς δημόσια διαβούλευση οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

Πανελλαδικά υπάρχουν 16.000 προβληματικοί χρήστες

Τέλος στις εικόνες με τους τοξικομανείς να κάνουν χρήση στη μέση του δρόμου και μπροστά στα μάτια ακόμα και παιδιών, φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Υγείας με τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης. Η υπουργική απόφαση τίθεται από χθες σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Μαΐου.  

«Δεν τολμάς να κυκλοφορήσεις εδώ έξω. Θα σου κλέψουν το πορτοφόλι, θα σου κλέψουν το τηλέφωνο, θα σου κλέψει την αλυσίδα, θα σου κλέψει το ρολόι. Όλοι αυτοί που ψάχνουν τη δόση τους, ψάχνουν να βρουν και το χρήμα για να πάρουν τη δόση τους» λέει κάτοικος. 

Πανελλαδικά υπάρχουν 16.000 προβληματικοί χρήστες, δηλαδή άτομα τα οποία κάνουν ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης και το 50% αυτών των χρηστών βρίσκεται στην Αθήνα.  

«Αυτή τη στιγμή έχει μετατοπιστεί, έχει πάει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, υπάρχει στην Ομόνοια, υπάρχει στην πλατεία Θεάτρου και αυτό πιστεύω ότι θα αποτραπεί με τους χώρους ελεγχόμενης χρήσης» εξηγεί ο Γιώργος Αποστολόπουλος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος «Αθήνα Ψηλά».

Μέχρι στιγμής από το υπουργείο Υγείας δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των χώρων που θα λειτουργήσουν. Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης να ξεκινήσουν από το Κέντρο της Αθήνας. Ομόνοια, Εξάρχεια, Πατησίων, εκεί που το πρόβλημα έχει χτυπήσει κόκκινο. 

Και πως ακριβώς θα λειτουργεί; Ο Κώστας Κοκκώλης, ψυχίατρος στο ΟΚΑΝΑ εξηγεί: «Αυτές είναι οι σύριγγες ινσουλίνης, υπάρχουν και άλλα σύνεργα, υπάρχει ένα μικρό τάσι, σαν κουταλάκι που παρασκευάζουν το διάλυμα μέσα , υπάρχει κιτρικό οξύ, όλα είναι καθαρά, μίας χρήσεως. Γίνεται η χρήση εδώ , έχει δύο θέσεις όπως βλέπετε είναι αυτές με τον καθρέφτη , υπάρχει ο καθρέφτης όπου βλέπουμε το πρόσωπο του χρήστη και τις αντιδράσεις του»

Να μη μείνουν στα λόγια, λένε οι κάτοικοι 

Οι κάτοικοι των περιοχών είναι διχασμένοι.  «Μακάρι να μένανε σε εκείνο το χώρο , γιατί αν κάνουν χρήση ναρκωτικών μόνο σε εκείνο τον χώρο και μετά βγαίνουν έξω πάλι τα ίδια θα είναι» λέει ιδιοκτήτρια καταστήματος και προσθέτει: «Να μη λέμε λόγια και να μην το κάνουμε».

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης αρχικά θα λειτουργούν για 12 ώρες. Αντίστοιχος χώρος αναμένεται να δημιουργηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top