Μάτι: Νέα ανατριχιαστικά στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά

Στο φως συγκλονιστικοί διάλογοι

Νέοι δραματικοί διάλογοι από την ώρα της τραγωδίας στο Μάτι το περσινό καλοκαίρι και ντοκουμέντα που προκαλούν φρίκη έρχονται στο φως, αποκαλύπτοντας τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν τις κρίσιμες ώρες. 

Το απίστευτο αλαλούμ φέρνει στο φως μέσα από ντοκουμέντα ο Αλέξης Παπαχελάς σήμερα στην εκπομπή του στον ΣΚΑΪ. Τηλεφωνήματα και επικοινωνίες την ώρα που οι φλόγες «κατάπιναν» ό,τι εύρισκαν μπροστά τους, απεγνωσμένες κλήσεις κατοίκων για βοήθεια, απελπισμένες προσπάθειες συνεννόησης ανάμεσα σε πυροσβέστες και αστυνομικούς που βρίσκονταν στο μέτωπο της φωτιάς. 

«Η ζωή εν τάφω» στο Μάτι: Οι κάτοικοι περιμένουν την Ανάσταση

Ανατριχίλα προκαλούν οι διάλογοι:

«Είμαστε μέσα στο μοναστήρι, φεύγει η φωτιά». 
«Είμαι αποκλεισμένος και δεν μπορώ να περάσω (...) Καίγονται αμάξια με κόσμο».    

Μάτι: Εννέα μήνες μετά, ο εφιάλτης είναι ζωντανός

Σοκαριστικός είναι και ο διάλογος μιας γυναίκας με το τηλεφωνικό κέντρο: 

-Σας ακούω
-Κόκκινο λιμανάκι καίγονται σπίτια. Καίγεται το σπίτι μου. Έχω παιδί 
-Κάντε υπομονή, κυρία. Κάντε υπομονή 
-Πόση υπομονή να κάνω; 
-Κάντε υπομονή 
-Γιατί μας έχετε ξεχάσει;
   

Σε κάποιες ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ στελεχών την Πυροσβεστικής ακούγονται να λένε:

«Της πουτ@@@ς γίνεται». «Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (...) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος». 

Απέκρυψαν σκόπιμα τη μεγαλύτερη παράλειψη

Την ίδια ώρα ο Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α. Νομικός και Ειδικός Ερευνητής Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, καταγγέλλει ότι η πυροσβεστική απέκρυψε από τον εισαγγελέα την πλέον καθοριστική εγκληματική παράλειψη για τις πυρκαγιές στην Κινέττα και το Μάτι. 

Όπως αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης, από τις 17 Αυγούστου 2018 στην Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή του είχε επισημάνει ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική.

Αξιωματικοί Πυροσβεστικής: Μας έκρινε ο κρινόμενος Αρχηγός για το Μάτι

Ο ίδιος εξηγεί ότι αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν ενημερωθεί με ακριβή και σωστό τρόπο οι αρμόδιοι φορείς και θα υπήρχε ορθή αρχική πληροφόρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων πριν την άφιξή τους και η ασφαλής κινητοποίηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ώστε να επιτευχθεί γρήγορα ο έλεγχος της φωτιάς. 

Από αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, «καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο πάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο και μάλιστα σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών παίζει η οργάνωση εναέριας επιτήρησης (περιπολιών) με εναέρια μέσα και ειδικότερα με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης, δηλαδή με εκείνα τα κρατικά πτητικά μέσα, τα οποία σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και αεροπυρόσβεση στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς».

Αυτό που ουσιαστικά λέει ο κ. Γκουρμπάτσης είναι ότι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αν και γνώριζε η Πυροσβεστική από την προηγούμενη ημέρα (22 Ιουλίου 2018), ότι είχε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4), δε δόθηκε έγκαιρα εντολή προς την Πολεμική Αεροπορία για την απογείωση αεροσκαφών της από τις πρωινές ώρες της 23ης Ιουλίου 2018, δηλαδή πριν την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στην Κινέττα (12:03 μμ) και μάλιστα με προκαθορισμένο δρομολόγιο (ένα Α/Φ στο Νότιο Τομέα και ένα Α/Φ στο Βόρειο Τομέα της Αττικής), με σκοπό την εναέρια επιτήρηση της Αττικής, όπως υπήρχε επιχειρησιακή υποχρέωση βάσει του προαναφερόμενου Σχεδίου Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Επίσης η Πυροσβεστική δε φρόντισε, λόγω των καιρικών συνθηκών με τις υψηλές θερμοκρασίες στην Αττική, τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να πάνε σε άλλο αεροδρόμιο, ώστε να απογειωθούν γεμάτα καύσιμα και νερό και να κάνουν την εναέρια επιτήρηση. 

Αυτή είναι σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση η πιο σοβαρή επιχειρησιακή παράλειψη της Πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πυρκαγιές στην Αττική στις 23 Ιουλίου 2018. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η απόκρυψη της παράλειψης αυτής ήταν σκόπιμη και τονίζει πως αν είχαν γίνει όλα αυτά, θα είχαν αποφευχθεί οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών τόσο στην Κινέττα, όσο και στο Μάτι, όπου κάηκαν αβοήθητοι 101 άνθρωποι. 

Ο κ. Γκουρμπάτσης καταλήγει ότι αυτός είναι ο λόγος που η Πυροσβεστική μέχρι και σήμερα δε χορηγεί κανένα έγγραφο στοιχείο και καμία πληροφορία για την πυρκαγιά στο Μάτι σε όσους έχουν έννομο συμφέρον, όπως δικηγόρους, τεχνικούς συμβούλους, συγγενείς θυμάτων κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, πως όσο κι αν προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει την αποκάλυψη της πραγματικής αλήθειας με την επίκληση νομικίστικων λόγων και τεχνασμάτων, η αλήθεια αυτή θα λάμψει και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top