Φωτιά στο ΑΠΘ: Το Υπουργείο Παιδείας θα καλύψει τη δαπάνη από τις ζημιές

Απεγκλωβίστηκε μία 28χρονη υποψήφια διδάκτωρ και ένας εργαζόμενος

απθ φωτια

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης συο υπόγειο του τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετά την κατάσβεσή της, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι μόλις οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου καταγράψουν τις υλικές ζημιές και το κόστος θα κινηθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου οι σχετικές διαδικασίες.

 

Καπνοί βγαίνουν από το υπόγειο του ΑΠΘ. Φωτογραφία: Παπανίκος Γιάννης/InTime

Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα

Η φωτιά, εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο υπόγειο του Τμήματος Βιολογίας. Τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 11.00. Στη διάρκεια της δύσκολης επιχείρησης κατάσβεσης -λόγω ιδιαιτερότητας του χώρου-  απεγκλωβίστηκαν μία 28χρονη που είχε εγκλωβιστεί σε ασανσέρ του όγδοου ορόφου και ένας εργαζόμενος στο διπλανό κτίριο του Τμήματος Φυσικής όπου έφτασαν οι καπνοί.

Δύο πυροσβέστες παρουσίασαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο της φωτιάς. Φωτογραφία: Παπανίκος Γιάννης/InTime

« Στο σημείο έφτασαν εννέα υδροφόρα οχήματα και 35 πυροσβεστικοί υπάλληλοι, καθώς και ειδικά οχήματα. Εντοπίσαμε ότι υπήρχε πυρκαγιά στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ παράλληλα ενημερωθήκαμε ότι μία κοπέλα 28 ετών, υποψήφια διδάκτωρ, λόγω της διακοπής ρεύματος στο κτήριο είχε εγκλωβιστεί στο ασανσέρ. Η πρώτη ενέργεια ήταν να απεγκλωβίσουμε την κοπέλα. Μεταφέρθηκε με ασφάλεια εκτός του κτιρίου και προληπτικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου -οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι είναι καλά στην υγεία της- και στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στο έργο της κατάσβεσης» δήλωσε ο συντονιστής επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης.

Κόσμος συγκεντρωμένος έξω από το κτίριο του ΑΠΘ. Φωτογραφία: Παπανίκος Γιάννης/InTime

«Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ειδοποιηθήκαμε και για άλλο άτομο, που ήταν στο κτίριο του φυσικομαθηματικού. Λόγω επικοινωνίας που υπάρχει στα υπόγεια είχαμε καπνό και στα δύο κτίρια. Ήταν ένας άνδρας εργαζόμενος, που απομακρύνθηκε και αυτός χωρίς πρόβλημα. Επίσης δύο πυροσβεστικοί υπάλληλοι λόγω του πυκνού καπνού εμφάνισαν ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα και ελέχθησαν από το ΕΚΑΒ και το ιατρικό τμήμα της υπηρεσίας μας. Ο ένας προληπτικά έχει μεταφερθεί στα 424, αλλά είναι καλά» πρόσθεσε ο υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης.

Πυροσβέστες έξω από το υπόγειο του ΑΠΘ.Φωτογραφία: Παπανίκος Γιάννης/InTime

Το Πανεπιστήμιο είναι κλειστό για τους φοιτητές λόγω των διακοπών του Πάσχα. Τα άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο σήμερα το πρωί ήταν κυρίως εργαζόμενοι ή μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές που είχαν κάποια εργασία.

«Απομακρύνθηκαν όλοι πλην της κοπέλας που χρειάστηκε να γίνει διάσωση. Ο άνδρας στον τρίτο όροφο του φυσικομαθηματικού, απλώς επειδή ο διάδρομος είχε γεμίσει με καπνό, προτίμησε -και καλά έκανε- να παραμείνει στο γραφείο του, ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκεί και συνάδελφοι μετέβησαν και τον απομάκρυναν», διευκρίνισε ο κ. Βαρσάμης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top