Πορεία για τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων- Ένταση στη Θεσ/κη

Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας, νίκη, δικαιοσύνη» οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα

Ένταση στη Θεσσαλονίκη στην πορεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας η Αρμενική Κοινότητα Ελλάδας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 104 χρόνων από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. 

Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας, νίκη, δικαιοσύνη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας, που έχει στηθεί από τις αρχές της εβδομάδας και κρατώντας πανό, σημαίες και μπαλόνια κατευθύνθηκαν μέχρι την τουρκική πρεσβεία. Εκεί αντιπροσωπεία από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα:

«Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 από το τουρκικό κράτος και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται, την επιστροφή των παράνομα κατεχόμενων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό και την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών».

Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπόμνημα, καλούν την Τουρκία «να μεταβάλει τη στάση της ως προς τις σχέσεις της με τη Δημοκρατία της Αρμενίας και ως προς το ζήτημα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας, καθώς επίσης και να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Αρτσάχ».

«Σε όλο τον κόσμο σήμερα η 24η Απριλίου συμβολίζει ημέρα αγώνα για όλο τον αρμενικό λαό. Είναι ημέρα μνήμης για εμάς. Η 24η Απριλίου συμβολίζει την ημέρα που η Τουρκία συνέλαβε και εκτέλεσε όλη τη διανοούμενη ηγεσία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη ημέρα που άρχισε η εθνοκάθαρση ενάντια στο λαό μας» ανέφεραν μεταξύ άλλων. 

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης κατέληξε η πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας για τη Γενοκτονία από τους Αρμενίους της Πόλης, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να μην επιτρέπουν να πλησιάσουν πολύ κοντά στο κτίριο για να επιδόσουν το υπόμνημά τους. Αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Μία ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να πλησιάσει στο τουρκικό προξενείο και να προκληθεί αναστάτωση για λίγα λεπτά. Τελικά εκπρόσωποι της Αρμένικης Κοινότητας επέδωσαν το υπόμνημα στον Tούρκο πρόξενο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top