SOS εκπέμπουν οι επιστήμονες για τις ελληνικές θάλασσες

Αφανισμός ειδών λόγω υπεραλίευσης

SOS εκπέμπουν οι επιστήμονες για τις ελληνικές θάλασσες. Η υπεραλίευση και η ρύπανση απειλούν με αφανισμό πολλά είδη ψαριών, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να είναι λιγότερα και μικρότερου μεγέθους.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιου Κατσανεβάκη μελέτησε 30 σημεία στο Αιγαίο. Στις παράκτιες περιοχές τα ψάρια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

«Οι παράκτιες περιοχές είναι αρκετά πιο επιβαρυμένες και αυτό έχει να κάνει αφενός με την υπεραλίευση, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση: Θαλάσσια ρύπανση και καταστροφή σημαντικών οικοτόπων για παράδειγμα από συρόμενα εργαλεία» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Στέλιος Κατσανεβάκης, καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Είδη ψαριών όπως οι ροφοί, οι στείρες και σαργοί, έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα όλο το οικοσύστημα να απειλείται.

Όσο ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης καθυστερεί να καταθέσει στην βουλή το πολλά υποσχόμενο νομοσχέδιο για την αλιεία, τόσο το οικοσύστημα θα καταρρέει.

«Είναι σαν να έχουμε βάλει στόχο να συμβάλουμε στην αλίευση και του τελευταίου αποθέματος μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πλέον πολύ αργά για τις θάλασσές μας» δήλωσε η Αναστασία Μηλιού, διευθύντρια ερευνών του ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

«Τα μεγάλα λοιπόν ψάρια οι μεγάλοι θηρευτές λείπουν τελείως ή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις περιοχές που δέχονται μεγάλη αλιευτική πίεση» προσθέτει ο Στέλιος Κατσανεβάκης  καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Επιστήμονες ψαράδες και φορείς της αλιείας τονίζουν την ανάγκη για άμεσα μέτρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και αυστηρές κυρώσεις στους πειρατές από το Λιμενικό Σώμα, πριν χαθεί κάθε ίχνος ζωής στις θάλασσες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top