Διαβατά: Aποχωρούν οι πρόσφυγες μετά τα χημικά και την ένταση

Είχαν κατασκηνώσει εκεί εξαιτίας fake news στο Facebook

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τι συνέβη την Παρασκευή σε Διαβατά και Σταθμό Λαρίσης

Σταδιακά αποχωρούν από τον άτυπο καταυλισμό, δίπλα στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών, οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή μετά από ψευδείς πληροφορίες, που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για άνοιγμα των συνόρων.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκο Ράγκο, υπολογίζεται ότι περίπου 300 άτομα έχουν ήδη αποχωρήσει ή περιμένουν τα ναυλωμένα λεωφορεία για να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνταν.

Το μεσημέρι επικράτησε στο σημείο νέα ένταση κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά φωτορεπόρτερ. Όλα ξεκίνησαν όταν oι πρόσφυγες και οι μετανάστες που είχαν στήσει εκεί τον καταυλισμό -παραπλανημένοι από fake news που διέρρευσαν στο Facebook, αναφέροντας πως είχαν ανοίξει τα σύνορα- μάζεψαν τις σκηνές τους. Στη συνέχεια, κινήθηκαν προς τον δρόμο φωνάζοντας το αίτημά τους να ανοίξουν τα σύνορα. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους εμποδίσουν και οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και αντικείμενα προς τα ΜΑΤ. Με τη σειρά τους, οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Χρειάζεται συνεννόηση όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Χρειάζεται ενίσχυση των νοτίων χωρών -αλλά και σε μερικές βόρειες- και χρειάζεται σίγουρα να δούμε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να πάει εκεί στην πηγή όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν και να τους βοηθήσει για να μη φεύγουν»», δήλωσε στην εκπομπή «Πάμε Αλλιώς» για το προσφυγικό ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ  στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών.

Έφυγαν δύο λεωφορεία από την περιοχή

Ήδη έχουν φύγει από τα Διαβατά δύο λεωφορεία με προορισμό τα Γιάννενα και με ενδιάμεσο σταθμό περιοχή της Κοζάνης όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Κάναμε το πρωί μία διαμεσολάβηση με διερμηνείς, δημιουργήσαμε μία ομάδα εκπροσώπων των προσφύγων και μεταναστών να μας πουν τι επιθυμούν, δώσαμε διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλίσουμε την επιστροφή τω νανθρώπων αυτών στις δομές που φιλοξενούνταν το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα επισημάναμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει καμία “τιμωρητική” πρόθεση για όσους έφτασαν εδώ στα Διαβατά, δεν θα αλλάξει κάτι σε ό,τι τους παρείχαμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο κ. Ράγκος.

Παράλληλα συνεχίζεται η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τον άτυπο καταυλισμό και να επιστρέψουν στις δομές τους. «Ετοιμάζονται οι επόμενες καταστάσεις για την επιβίβαση. Οι πιο ψύχραιμοι και λογικοί κινητοποιούνται και θα αποχωρήσουν. Όλη μέρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε από κοινού με την αστυνομία», κατέληξε ο κ. Ράγκος.

Διανυκτέρευσαν στις σκηνές

Το πρώτο φως του Σαββάτου βρήκε περίπου 500 πρόσφυγες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, με την ελπίδα να φτάσουν στα σύνορα.

Πρόσφυγες προσπαθούν να ζεσταθούν όπως μπορούν, ανάβοντας φωτιές. Φωτογραφία: Παπανίκος Γιάννης/InTime

Μετά τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και προσφύγων, το βράδυ της Παρασκευής κύλησε ομαλά χωρίς να σημειωθεί κάποιο περιστατικό.

Οι περίπου 500 συγκεντρωμένοι έστησαν σκηνές και άναψαν φωτιές προκειμένου να ζεσταθούν. Πολλοί μάλιστα διανυκτέρευσαν μέσα σε sleeping bags.

Σταθμός Λαρίσης: Aποχώρησαν οι πρόσφυγες μετά την κατάληψη

Διαβατά: Φωτιές, χημικά και συγκρούσεις προσφύγων με αστυνομικούς

Σκηνές έχουν στηθεί στα Διαβατά. Φωτογραφία: Παπανίκος Γιάννης/InTime

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Η περιοχή από χθες είναι «φρούριο» καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έχουν καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη από διάφορες δομές της ηπειρωτικής χώρας, συνεννοήθηκαν μέσω σελίδας του Facebook με στόχο να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας και να μεταβούν προς την Ευρώπη, προκειμένου να χτίσουν εκεί ένα καινούργιο μέλλον.

Περίπου 500 πρόσφυγες παραμένουν για τρίτη ημέρα στα Διαβατά.Φωτογραφία: Παπανίκος Γιάννης/InTime

Κανονικά τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οι πρόσφυγες έχουν πάντως αποχωρήσει από το Σταθμό Λαρίσης στην Αττική, όπου χθες κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με αίτημα να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Αθήνα πραγματοποιούνται πλέον κανονικά. 

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να αποκατασταθούν πλήρως όλα τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top