Πως θα είναι ο καιρός το καλοκαίρι του 2019 – Οι πρώτες προβλέψεις

Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις του «Copernicus»

καιρος καλοκαιρι

Τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα είναι ο καιρός το καλοκαίρι του 2019 έδωσε ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Copernicus», η θερμοκρασία από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο αναμένεται να κυμανθεί στον κλιματικό μέσο όρο, ενώ από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το πολύ κατά 1 βαθμό επάνω από τον κλιματικό μέσο όρο.

Σχετικά με τη βροχή είπε ότι «αναμένεται να κινηθεί στον κλιματικό μέσο όρο καθ' όλη την προαναφερόμενη περίοδο» τονίζει ο κος Αργυρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι είναι το πρόγραμμα «Copernicus»

Είναι ένα πρόγραμμα παρατήρησης της Γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνθέτει πληροφορίες προερχόμενες από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων και παρατηρήσεις δορυφόρων, δημιουργώντας επιχειρησιακά προϊόντα παρατήρησης της ξηράς, της θάλασσας και του αέρος, όπως επίσης του κλίματος και της αλλαγής του, υποστηρίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη διαχείριση κρίσεων και την πολιτική προστασία. 
Μέλη του προγράμματος είναι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.   

Πώς βοηθά στην πρόληψη πυρκαγιών

Ο καθηγητής Αθανάσιος Αργυρίου ανέφερε πως τα δεδομένα του προγράμματος μπορούν να συμβάλλουν επίσης στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς.   

Όσον αφορά στο ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών, τονίζει ότι, «η παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους επιτρέπει τον εντοπισμό των περιοχών αυξημένης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς».   Σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημειώνει ότι «το σύστημα επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου, σε συνδυασμό με την πρόγνωση των πεδίων του ανέμου, βοηθά στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της».   

Βοηθά και τους αγρότες στην παραγωγή των προϊόντων

Εκτός όμως από την πρόληψη και τη διαχείριση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα στοιχεία του προγράμματος μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες στη βελτίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. 

Όπως τονίζει ο Αθανάσιος Αργυρίου, «η βελτίωση της ακρίβειας των προγνώσεων της βροχόπτωσης, αλλά και η παρακολούθηση από το διάστημα της υγρασίας του εδάφους των καλλιεργήσιμων περιοχών, θα επιτρέψει τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και επομένως την εξοικονόμηση νερού, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων».   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top