Υπόθεση Σταματιάδη: Η «Scrofa» πρόδωσε τους δολοφόνους του επιχειρηματία

Φωτογραφίες του συλληφθέντα στο Βέλγιο

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Κοντά στον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο ακόμα δραστών της δολοφονίας του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στο Βέλγιο, βρίσκονται οι αρχές. Η επιχείρηση "sus scrofa" (επιστημονική ονομασία του αγριογούρουνου) απέφερε καρπούς και το κυνήγι του αγριογούρουνου οδήγησε στους δράστες.

Η έκδοση στην Αθήνα του ενός Αλβανού που συνελήφθη στο Βέλγιο και η επικείμενη σύλληψη δύο ακόμα στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να ρίξουν κι άλλο φως στην πολύκροτη αυτή υπόθεση που παρέμενε ανοιχτή εδώ και δέκα μήνες. 

O Αλβανός που συνελήφθη στο Βέλγιο με πλαστή ελληνική ταυτότητα - φωτογραφία: Facebook

Επιχείρηση με κωδική ονομασία «sus scrofa»

Κινηματογραφικός είναι ο τρόπος που η αστυνομία έφτασε στα ίχνη των δολοφόνων του Αλέξανδρου Σταματιάδη. 

Οι δράστες λίγο πριν σκοτώσουν τον επιχειρηματία είχαν πάει για κυνήγι αγριογούρουνου στην Πελοπόννησο. Στην Αρκαδία πυροβόλησαν ένα αγριογούρουνο με εννιάρι πιστόλι, επέβαιναν όμως σε ένα κλεμμένο τζιπ, το οποίο εγκατέλειψαν και στη συνέχεια το εντόπισε η αστυνομία.  

Οι φονιάδες του Σταματιάδη είχαν εισβάλει στο σπίτι κι άλλου επιχειρηματία

Μέσα στο αυτοκίνητο οι αστυνομικοί βρήκαν δύο κάλυκες από το όπλο και αίμα από αγριογούρουνο. Στο μεταξύ είχε δολοφονηθεί ο Αλέξανδρος Σταματιάδης με το ίδιο εννιάρι όπλο, όπως προέκυψε, από τους κάλυκες που βρέθηκαν στο τζιπ. 

Ξεκίνησε λοιπόν μια μεγάλη έρευνα μέσα στο Facebook με την κωδική ονομασία "sus scrofa", όπως είναι η επιστημονική ονομασία του αγριογούρουνου, για τον εντοπισμό των δραστών, με τους αστυνομικούς να επικεντρώνονται σε φωτογραφίες από κυνήγι αγριογούρουνων. Έφτιαξαν μια λίστα με υπόπτους και εξετάστηκαν πάνω από 100 άτομα, μέχρις ότου ταυτοποιήθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις δολοφόνους του Σταματιάδη. 

Μέσα από τις αναρτήσεις του στο Facebook από κυνήγι αγριογούρουνου έφτασαν στα ίχνη του οι αστυνομικοί - φωτογραφία: Facebook

Η σπείρα είχε ρημάξει σπίτια σε όλη την Ελλάδα

Η δράση της εγκληματική συμμορίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, με τα μέλη της να πραγματοποιούν διαρρήξεις σε περιοχές της Αττικής, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας, της Λακωνίας, της Άρτας, της Φωκίδας, της Αρκαδίας και της Ηλείας. 

Ο ένας από τους δράστες της δολοφονίας Σταματιάδη αμέσως μετά διέφυγε στο Βέλγιο - φωτογραφία: Facebook

Ανείπωτος πόνος στην κηδεία του Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Άνδρο

Συνολικά είχαν διαπράξει 55 κλοπές, εννέα απόπειρες κλοπών σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις και μια απόπειρα διάρρηξης ATM. 

Τα μέλη της συμμορίας εισέρχονταν στις οικίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών, ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων. 

Αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και Ι.Χ. αυτοκίνητα των ενοίκων και σε αρκετές περιπτώσεις, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Σταματιάδη μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά. 

Κρίσιμη η κατάσταση του επιχειρηματία που πυροβολήθηκε από ληστές στην Κηφισιά – Ήθελαν να πάρουν ομήρους οι δράστες

Μετά από αυτή τη δολοφονία οι δράστες διέφυγαν από τη χώρα, ενώ κάποια από τα μέλη της συμμορίας άλλαξαν τη μεθοδολογία δράσης τους και επικεντρώθηκαν σε κλοπές, κυρίως εκτός Αττικής. 

Το χρονικό της δολοφονίας Σταματιάδη

Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Δευτέρας τον Απρίλιο του 2018, όταν δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν μέσα στη μεζονέτα της οικογένειας Σταματιάδη στην Κηφισιά, παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο.

Κάποια στιγμή ο Αλέξανδρος Σταματιάδης που κοιμόταν με τη σύζυγό του στον πρώτο όροφο άκουσε θόρυβο και σηκώθηκε να δει τι συμβαίνει.

Τότε ήταν που βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαρρήκτες οι οποίοι προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν.

Εκείνος αντιστάθηκε και άρχισε να τους χτυπά. Οι αδίστακτοι εγκληματίες το χτύπησαν στο κεφάλι και στο σώμα, όμως εκείνος συνέχισε να αντιστέκεται μέχρι που ο ένας από αυτούς τράβηξε όπλο και τον πυροβόλησε τρεις φορές σχεδόν εξ επαφής στην πλάτη.

Η σύζυγός του έντρομη άρχισε να φωνάζει σε βοήθεια, ενώ οι δύο δράστες εξαφανίστηκαν.

Ο 52χρονος επιχειρηματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς και υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Για 12 μέρες έδινε σκληρή μάχη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου για να κρατηθεί στη ζωή, όμως την Παρασκευή παρουσιάστηκε μια επιπλοκή που στάθηκε μοιραία. Το πρωί, λίγο μετά τις 11:00 άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top