O «Φοίβος» έπνιξε στο χιόνι την Ήπειρο και στο χαλάζι τη νότια Ελλάδα

Μέχρι την Κυριακή θα διαρκέσουν τα έντονα φαινόμενα - Αναλυτική πρόγνωση

Στο έλεος του χαμηλού βαρομετρικού «Φοίβος» βρέθηκαν πολλές περιοχές της βόρειας και νότιας Ελλάδας, που επλήγησαν από τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία έδειξε από την πρώτη στιγμή τα «δόντια» της, με τη Ζάκυνθο να δέχεται χαλάζι σε μέγεθος… φουντουκιού. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή Καταστάρι Ζακύνθου, με τους κατοίκους να μιλάνε για ξαφνική και πολύ έντονη χαλαζόπτωση, που κάλυψε τους δρόμους.

O «Φοίβος» φέρνει κρύο και καταιγίδες έως τη Δευτέρα

Παρόμοιο το σκηνικό και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι δρόμοι έμοιαζαν χιονισμένοι μετά τη χαλαζόπτωση που διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Ούτε η Καλαμάτα γλίτωσε όμως από το χαλάζι που έφερε μαζί του ο «Φοίβος». Το ίδιο συνέβη και στη Μάνη, όπου το «έστρωσε» κυριολεκτικά με χαλάζι.

Το χαμηλό βαρομετρικό δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη Χαλκικδική. Σύμφωνα με το  halkidikinews.gr, στις περιοχές της Συκιάς και της Σάρτης έπεσε δυνατό χαλάζι και από τα νερά της βροχής προκλήθηκαν κατολισθήσεις βράχων -κυρίως στην επαρχιακή Σιθωνίας.

Στα δύο χωρίστηκε η Ήπειρος

Τα ορεινά της Ηπείρου δέχονται σφοδρό κύμα χιονοπτώσεων, ενώ τα πεδινά πλήττονται από ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. 

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην ορεινή ζώνη και στις περιοχές της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων, όπου η χιονόπτωση συνεχίζεται. Ο όγκος του χιονιού είναι τεράστιος καθώς το φρέσκο πέφτει πάνω σε κείνο των προηγούμενων ημερών. Επί ποδός βρίσκονται δεκάδες μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και των Δήμων.

Στόχος των Αρχών είναι να καταφέρουν να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο. 

Στην πόλη της Πρέβεζας, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και ισόγεια κτιρίων, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβίσουν στην περιοχή Κανάλι έναν οδηγό του οποίου το αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί μέσα σε ρέμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα  σημειώνονται σε περιοχές της πόλης των Ιωαννίνων που βρίσκονται κοντά στη Λίμνη, ενώ η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν διακόψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην οδό Στρατηγού Βογιάνου, όπου έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια.

Έως την Κυριακή 27/01 θα διαρκέσει η κακοκαιρία «Φοίβος»

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τετάρτης, αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή 27/01. 

Βροχοπτώσεις στο σύνολο σχεδόν της χώρας, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με το meteo,

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (8 έως 9 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο έως το Σάββατο 26/01. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Την Πέμπτη 24/01 αναμένονται βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα βόρεια ορεινά. Σημειώνεται ότι κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Στην Αττική αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανώς καταιγίδες κατά κύριο λόγο τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Πέμπτης 24/01. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα από το πρωί έως το βράδυ της Πέμπτης 25/01.

Από την Παρασκευή 25/01 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 27/01, ένα νέο κέντρο χαμηλών πιέσεων, κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς στο Ιόνιο από το πρωί του Σαββάτου 26/01, και σε δυτικούς στο Αιγαίο από το βράδυ του Σαββάτου 26/01, και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως το Σαββάτο 26/01, οπότε αναμένεται παγετός ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. 

Με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Όμως η βελτίωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εκ νέου φαινόμενα, η έκταση και ισχύς των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επί του παρόντος. Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας για τα πιο νέα προγνωστικά δεδομένα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top