Bαρκελώνη με τον Τεό: "Ελληνικό" τουρ στα κρυφά σοκάκια και μπαρ της πόλης

Από την Αθήνα στη Λα Ράμπλα και τα free, εναλλακτικά tours

Αθήνα, Λονδίνο, ή Βερολίνο; «Βαρκελώνη» θα σου απαντήσει ο Ετεοκλής Νικολάου, ο οποίος ζει κι εργάζεται ως ξεναγός στην καταλανική πρωτεύουσα από το 2015 και όπως μας λέει, τη γνωρίζει καλύτερα κι από... την Ηλιούπολη όπου μεγάλωσε. Τρία χρόνια μετά, δεν του περνά από το μυαλό να φύγει.

Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα, συνέχισε να κάνει την ίδια δουλειά στο εξωτερικό, αλλά στο τέλος αναρωτήθηκε τι θέλει από τη ζωή του. Μία καριέρα με εξαντλητικά deadlines και κουραστικά ωράρια ή μια δουλειά που θα του προσφέρει τα προς το ζην, κάνοντάς τον χαρούμενο; Η επιλογή δεν ήταν δύσκολη. «Δαγκωτό» το δεύτερο.

O Ετεοκλής επί τω έργω.Φωτογραφία: Delphine Gidoin

«Δεν είμαι ξεναγός. Δημοσιογράφος είμαι, που απλά δε δουλεύω σαν δημοσιογράφος. Είναι ό,τι πιο κοντινό μπορώ να κάνω, για να επιβιώνω. Θεωρούσα ότι μπορώ να λέω ιστορίες. Ιστορία ξέρω, αρχιτεκτονική ξέρω, την πόλη τη γνωρίζω. Έχω ζήσει σε πολλές πόλεις του κόσμου», λέει στο star.gr ο Ετεοκλής.

Σήμερα, είναι μέτοχος στην Donkey Tours, τη νούμερο 2 εταιρία ξεναγήσεων στη Βαρκελώνη, που προωθεί την ευρωπαϊκή τάση των walking tours, ενώ έχει ιδρύσει και την δική του εταιρία, την eteobcn.gr.

Βόλτες στη Βαρκελώνη.Φωτογραφία: Delphine Gidoin

Η Donkey Tours ξεκίνησε από έναν δικηγόρο στην Αργεντινή, που δεν άντεχε την πίεση και το άγχος. Προσφέρει πιο «κλασικές», low-cost ξεναγήσεις στη Βαρκελώνη, στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα. Με 10 ευρώ μπορεί κανείς για τρεις ώρες να μάθει την πόλη, την κουλτούρα και την ιστορία της.

Ο Ετεοκλής σκέφτηκε να προσαρμόσει αυτή την ιδέα σε κάτι που θα αξιοποιεί τις δικές του ικανότητες. Ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στη Βαρκελώνη... μα φυσικά η ελληνική γλώσσα. Η εταιρία του απευθύνεται λοιπόν σε Έλληνες που θέλουν πιο βιωματικές ξεναγήσεις: «Να γνωρίσουν την πόλη μέσα από εμπειρίες, να κάνουν δραστηριότητες, να τους δείξω κρυφά σημεία της πόλης».

Ξενάγηση στα μυστικά της καταλανικής πρωτεύουσας.Φωτογραφία: Delphine Gidoin

Mία «βόλτα» μαζί του αρκεί για να μάθει κανείς όλα τα εναλλακτικά και κρυφά hot spots της Βαρκελώνης μέσα σε μία μέρα.

Στο απογευματινό tour -το οποίο για ευνόητους λόγους δεν απευθύνεται σε οικογένειες- «πηγαίνουμε στα μπαρ όπου πήγαιναν ο Πικάσο και ο Χέμινγουεϊ ή βλέπουμε παλιούς οίκους ανοχής, όπου είχαν από ζώα μέχρι φέρετρα. Η γειτονιά του Ραβάλ είναι μία πολύ ιδιαίτερη γειτονιά για όλη την Ευρώπη. Ήταν από τις πιο επικίνδυνες κι έχει πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα».

Τα speak easy bars της πόλης, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις, ενώ μαζί με τον Τεό θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τάπας και κρασί σαν ντόπιος σε μικρά μεζεδοπωλεία, να μάθεις για τα δωρεάν μουσεία ή shows, να μετακινηθείς οικονομικά, να θαυμάσεις την αρχιτεκτονική του Γκαουντί, να δεις δωρέαν την πίσω πλευρά διάσημων κτιρίων, ακόμα και να βρεις εξασφαλισμένα εισιτήρια για τους αγώνες της Μπαρτσελόνα.

Η Βαρκελώνη αλλιώς, με τη ματιά του Τεό. Φωτογραφία: Delphine Gidoin

Κάπως έτσι οι ταξιδιώτες γίνονται για λίγο ντόπιοι και νιώθουν οικεία με την πόλη, γνωρίζοντάς την μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Αν θέλουν να πάνε να δουν τα μνημεία; Μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους, είτε απλά να επιλέξουν μία άλλη εταιρία ξεναγήσεων.

Ο Ετεοκλής μπορεί να μη σκέφτεται να επιστρέψει στον χώρο της δημοσιογραφίας, όμως η εμπειρία που αποκόμισε όταν δούλευε για το BBC, το CNN, τους Financial Times, αλλά και το RT, ήταν αυτή που σήμερα τον βοηθά να κάνει αυτό που κάνει, με τον τρόπο που το κάνει: «Αν δεν είχα δουλέψει ως δημοσιογράφος, δε θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά σήμερα. Το έκανα, το χάρηκα και δεν το χάρηκα. Χαίρομαι που ανήκει στο παρελθόν».

Ξενάγηση στα hot spots της Βαρκελώνης. Φωτογραφία: Delphine Gidoin

Μέχρι εδώ όλα μπορεί να σας φαντάζουν ιδανικά. Και είναι έως ένα βαθμό. Ωστόσο η ειδυλλιακή Βαρκελώνη έχει και τις δυσκολίες της. Για παράδειγμα, ο Ετεοκλής εξαρτάται από τις κριτικές των τουριστών.

Επίσης, η Βαρκελώνη δεν είναι φορολογικός παράδεισος. «Η εταιρία είναι μονοπρόσωπη, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι πιο εύκολο από την Ελλάδα, αλλά έχει κι εδώ μεγάλους φόρους. Δεν είναι ούτε  Γερμανία, ούτε Ολλανδία, απλά λίγο καλύτερα από την Ελλάδα».

Τον ρωτάμε αν σκέφτεται να επιστρέψει ποτέ. «Μόνο για διακοπές», απαντά χαριτολογώντας, εξηγώντας ότι «μέχρι στιγμής δεν το σκέφτομαι. Είμαι σε ένα μέρος όπου ο καιρός είναι ίδιος με την Ελλάδα, οπότε δε σου λείπει. Συνηθίζεις σε έναν ρυθμό και τρόπο ζωής, αλλά δε θα ήμουν αρνητικός να κάνω στο μέλλον το ίδιο και στην Ελλάδα».

Όσο για τους Έλληνες που «φοβούνται» να παρατήσουν τη ζωή τους εδώ και να ζήσουν μόνιμα σε κάποια χώρα του εξωτερικού; Εκείνοι χάνουν, σύμφωνα με τον Ετεοκλή. «Αν δεν ταξιδέψεις, δε θα δεις τον κόσμο. Θα μείνεις κρυμμένος σε έναν μικρόκοσμο, χωρίς να μπορείς να ανοιχτείς σε ανθρώπους άλλης κουλτούρας κι επιπέδου. Να δοκιμάσεις τις αντοχές σου, να μάθεις πράγματα, να γνωρίσεις τον εαυτό σου».

Άλλωστε, δε θεωρεί πως το braindrain είναι ένα... δράμα. «Καταλαβαίνω ότι χάνει η χώρα ανθρώπους μορφωμένους και με πτυχία, αλλά δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Κάποιος που θα ζήσει σε ένα διαφορετικό μέρος παίρνει εικόνες κι εμπειρίες που αργότερα μπορεί να μεταφέρει στον επόμενο τόπο που θα διαλέξει».

Της Χριστίνας Βεργιώτη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top