Δύο συλλήψεις για την επίθεση Ρουβίκωνα στην Αμερικανική Πρεσβεία

Την καταδίκασε ο Αμερικανός Πρέσβης και το Υπουργείο Εξωτερικών

Βίντεο από εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα"

Την πρώτη του επίθεση για το 2019 πραγματοποίησε ο Ρουβίκωνας και μάλιστα σε ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα μέρη στην Αθήνα, την Αμερικανική Πρεσβεία. 

Η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά δέκα προσαγωγές. Δύο άτομα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ τα υπόλοιπα οχτώ αφέθηκαν ελεύθερα καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να τους εμπλέκουν στην επίθεση.

Οι οκτώ από τους 10 προσήχθησαν αμέσως μετά την ενέργεια κοντά στην Αμερικανική πρεσβεία, ενώ οι υπόλοιποι δύο από την ευρύτερη περιοχή λίγο αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, οι δύο συλληφθέντες δεν είναι «καταγεγραμμένοι» από την αστυνομία ως μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας, αλλά οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, που κάνουν την προανάκριση, εκτιμούν, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν, ότι έχουν σχέση με την «παρέμβαση», ενώ επίσης έχουν σε βάρος τους αποφάσεις για τροχαία παράβαση και άλλα μικροαδικήματα.

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας:

Καλή Χρονιά! Χαίρομαι που επέστρεψα στην Ελλάδα! Κατά την διάρκεια της τρέχουσας συγκυρίας (shutdown) στην αμερικανική κυβέρνηση, θα έχω λιγότερη δημόσια παρουσία στην καθημερινότητά μου, αλλά θέλω να καταδικάσω τον χαζό και παράλογο βανδαλισμό που έγινε το πρωί στην πρεσβεία των ΗΠΑ και να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία για την γρήγορη δράση της.

 

 

Tην επίθεση καταδίκασε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών:

Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να πλήξουν τους στενούς, διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, που ενισχύεται  σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την περιοχή. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

 

To χρονικό της επίθεσης

Μέλη του Ρουβίκωνα με μοτοσικλέτες προσέγγισαν την πρεσβεία από την είσοδο της οδού Δορυλαίου και πέταξαν κόκκινες μπογιές. Με ανακοίνωσή του μάλιστα ο Ρουβίκωνας σε γνωστή σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρει ότι η επίθεση έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής. 

«Την Κυριακή 6/1/2019 και ώρα 03:30 το πρωί ομάδα συντρόφων επιχείρησε επιθετική παρέμβαση με μπουκάλια μπογιάς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα», αναφέρει το κείμενο που ανέβασε ο Ρουβίκωνας.

Η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα για την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία

Παρ’ όλ’ αυτά, το κείμενο αναρτήθηκε στις 04:05 τα ξημερώματα της Δευτέρας και την ίδια ώρα τα συνεργεία της πρεσβείας καθάριζαν την πρόσοψη του κτιρίου, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε ξημερώματα Δευτέρας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top