Χριστούγεννα: Μοναδικά έθιμα και παραδόσεις αναβίωσαν σε όλη την Ελλάδα

Φωτιές, σουβλάκια, χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και, φυσικά, κάλαντα

Έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων αναβίωσαν σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες μέρες σε κάθε γωνιά της χώρας, με ευχή όλος ο κόσμος να έχει υγεία και αγάπη. 

Στη Φλώρινα οι φωτιές, το παραδοσιακό έθιμο της Φλώρινας την παραμονή των Χριστουγέννων, αποτέλεσε κι εφέτος πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Παρά το πολικό ψύχος, ντόπιοι κι επισκέπτες, χόρεψαν όλη νύχτα, γύρω από τις φωτιές.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στα Γιάννενα. Η πόλη πλημμύρισε από κόσμο που γλέντησε με κλαρίνα ως το ξημέρωμα. Νεαροί με κοντομάνικα και κοπέλες, τήρησαν κι εφέτος το έθιμο, ψήνοντας σουβλάκια, που είναι… σήμα κατατεθέν στα Γιάννενα.

Φαντασμαγορικό ήταν το θέαμα στην Πρέβεζα. Ο δήμος μοίρασε φαναράκια. Καθένας έγραψε πάνω μια ευχή, και μετά τα άφησαν να πετάξουν στο χριστουγεννιάτικο ουρανό.

Πιο ρομαντική ατμόσφαιρα στα πανέμορφα Καλάβρυτα. Όσο περνούσε όμως η ώρα, το κέφι ανέβαινε.

Την έκπληξη πάντως έκανε ο κορυφαίος δύτης Νίκος Κωνσταντίνος Λαμπράκος. Ντύθηκε Άγιος Βασίλης, κι ευχήθηκε καλές γιορτές, από το βυθό του Κρητικού πελάγους.

Στη Νάξο, εξάλλου, μαθητές του Δημοτικού έβαλαν τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού τους και κατέβηκαν στο λιμάνι να πουν τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. Τραγούδησαν, χόρεψαν και μετά έπεσαν με φόρα στα μελομακάρονα. 

Στην Κρήτη άνδρες, γυναίκες και παιδιά με λύρες, λαούτα και βιολιά βγήκαν στην αγορά για να μοιράσουν ευχές. 

Στον Πυργετό Λάρισας οι γυναίκες ετοίμασαν τις παραδοσιακές κουλούρες. Ένα έθιμο με ρίζες που βρίσκονται γενιές πίσω. 

Οι εκδηλώσεις στην Κομοτηνή, από την άλλη, κρατούν δώδεκα μέρες. Η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής πλημμυρίζει από παραδοσιακές μελωδίες.  Γυναίκες και άντρες χορεύουν και μαγειρεύουν τα πατροπαράδοτα πιάτα. 

Τέλος, στην Κέρκυρα αυτοσχέδιες μπάντες με τρίγωνα μέχρι και πνευστά μουσικά όργανα σκόρπισαν τη χαρά στα καντούνια της πόλης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top