Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα της βιντζότρατας

Την πλήρη απόσυρσή της ζητούν οι παράκτιοι αλιείς

Μετά από δύο χρόνια αγώνα, οι παράκτιοι αλιείς βλέπουν σαν ένα πρώτο βήμα την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να ανοίξει το φάκελο βιντζότρατα. Εμμένουν, όμως, ότι πρέπει να  αποσυρθεί τελείως.   

Οι αλιείς στο άκουσμα της είδησης για την επανεξέταση της λειτουργίας της βιντζότρατας πήραν μια ανάσα. Ωστόσο η αγωνία παραμένει, γιατί η ζημιά που έχουν υποστεί από την υπεραλίευση είναι μεγάλη. Όπως λένε χαρακτηριστικά ο Ευβοϊκός σχεδόν έχει αδειάσει.  

«Θα μειωθούν τόσο πολύ τα αποθέματα που δεν θα έχουμε να ταΐσουμε ούτε τις γάτες μας.  Είχε πολλά καλαμάρια η περιοχή μας όταν είχε σταματήσει η βιντζότρατα. Είναι πλούτος, οι ελληνικές θάλασσες. Η βιντζότρατα πρέπει να παύσει στην Ελλάδα», είπε στο Star ο Γ. Κυρίμης που είναι ψαράς. 

Για μία ακόμη φορά οι επιστήμονες  εξηγούν  τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν στο φυσικό περιβάλλον η αλόγιστη χρήση εργαλείων, όπως η βιντζότρατα. 

«Το κάθε αλιευτικό εργαλείο κυρίως τα μεγαλύτερα εργαλεία, η μηχανότρατα, η βιντζότρατα είναι εργαλεία τα οποία θα πρέπει να έχουν  αυστηρό διαχειριστικό, να βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα  και όταν δεν υπάρχουν τα πραγματικά δεδομένα να εφαρμόζεται η πρόβλεψη», είπε η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Α. Μηλιού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top