«Φάρσα ή κέρασμα» -Το Halloween τάση και στην Ελλάδα- Πού να το γιορτάσετε;

Ποιος ο μύθος πίσω από το έθιμο της κολοκύθας

Halloween λέμε κι αμέσως έρχονται στο μυαλό μας εικόνες από μάγισσες, φαντάσματα, σκελετούς, νυχτερίδες, αράχνες και βέβαια κολοκύθες χαραγμένες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το έχουμε ακούσει, το έχουμε δει σίγουρα σε αμερικάνικες ταινίες και συχνά συγχέουμε τη γιορτή του Halloween με τις δικές μας Απόκριες. Ωστόσο, δεν ταυτίζεται απόλυτα καθώς οι μεταμφιέσεις κατά την περίοδο του Halloween σχετίζονται κυρίως με… μυστικιστικούς, τρομακτικούς και γενικότερα spooky χαρακτήρες. 

Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων. Το Halloween θεωρείται η μέρα της «μαγείας», συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα και κατά πολλές πολιτιστικές παραδόσεις ήταν η μόνη μέρα που μπορούσε να επιτευχθεί επαφή με τον Κάτω Κόσμο!

Γιατί γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου;

Το Halloween αποτελεί εξέλιξη μιας αρχαίας Κελτικής γιορτής. Γιορτάζεται -κυρίως σε ΗΠΑ και Καναδά-  όλο τον Οκτώβριο με αποκορύφωμα την 31η Οκτωβρίου. Οι Κέλτες θεωρούσαν ότι η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Παράλληλα, η μεταβατική περίοδος από το φθινόπωρο προς τον χειμώνα θεωρείτο ως μια είδους γέφυρα μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών.

Ο μύθος πίσω από το έθιμο της... κολοκύθας 

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σ’ έναν παλιό ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη Τζακ, ο οποίος κάποια μέρα έπεισε τον διάβολο να μεταμφιεστεί σε κέρμα, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν στο μαγαζί όπου βρίσκονταν. Κάθε φορά όμως που ο διάβολος ήταν να επανέλθει στην αρχική του μορφή, ο Τζακ τον κρατούσε παγιδευμένο δίπλα σ’ έναν σταυρό και για να τον ελευθερώσει, του ζητούσε πάντα αντάλλαγμα.

Όταν ο Τζακ πέθανε, πήγε στον παράδεισο όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε. Έτσι τον έστειλε στην κόλαση αλλά ούτε και ο διάβολος τον ήθελε. Τον έδιωξε λοιπόν, αλλά του έδωσε ένα κάρβουνο για να μπορεί να πορευτεί μέσα στη νύχτα.  Ο Τζακ σκάλισε τότε ένα ραπάνι (είχε πάντα μαζί του καθώς ήταν ένα από τα αγαπημένα του λαχανικά), και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε, περιπλανιέται στον κόσμο, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του… λέει ο μύθος. 

Σε κάθε Halloween οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, για να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα. Κάπως έτσι έμεινε μέχρι σήμερα… το έθιμο της κολοκύθας.

«Φάρσα ή κέρασμα»

Στις μέρες μας πια, το Halloween είναι η γιορτή των παιδιών για «φάρσα ή κέρασμα». Το γνωστό «trick or treat». Μεταμφιεσμένα χτυπούν τις πόρτες, κρατώντας τις κολοκύθες - φαναράκια τους, με σκοπό να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα γλυκίσματα γίνεται!

Νέα τάση και στη χώρα μας 

Το Ηalloween έγινε μόδα στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια έγινε τάση και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα βέβαια, δε γιορτάζεται με χτυπήματα στις πόρτες για κέρασμα. Ωστόσο, μπαίνουμε στο mood, -ειδικά τα μικρά παιδιά ή όσους νιώθουν έτσι-  με μεταμφιέσεις, εκδηλώσεις, happenings και σίγουρα πολλά γλυκίσματα! 

Πού να το γιορτάσετε;

Εμείς βρήκαμε τρεις παραμυθένιους χώρους στην Αθήνα που θα σας κάνουν να νιώσετε έστω για λίγο… παιδιά. Μιας που τιμούν το Halloween, αν τους επισκεφθείτε μέχρι την 31η Οκτωβρίου, θα σας βάλουν σίγουρα στο mood της κολοκύθας!

Trick_or_ Treat 

Στην καρδιά του Περιστερίου, το «Trick_or_Treat»  διαμόρφωσε τον παραμυθένιο χώρο του στη θεματολογία του Halloween και σύμφωνα με το hashtag του #imhereforthecandy... προτείνει κέρασμα! Τα παιδιά λατρεύουν τους επιβλητικούς μυθικούς ήρωες, τα πορτρέτα στους τοίχους που μεταμορφώνονται, τα τραπέζια που θυμίζουν γλειφιτζούρια και φυσικά τα ξεχωριστά και πολύ λαχταριστά γλυκά και επιδόρπια! (Εδώ που τα λέμε… το ίδιο και οι μεγάλοι).

Μπορείτε να δοκιμάσετε το "kiss of dracula" ή το "dragon's blood" αλλά βέβαια εκτός από τα υπέροχα γλυκά, μπορείτε να το επισκεφθείτε για brunch, καφέ, τσάι, smoothies ή κοκτέιλ. 

Δελφών 8, Περιστέρι
Ώρες λειτουργίας: 09:00 π.μ. – 02:00 π.μ.

Little Kook

Φημίζεται για τα υπέροχα cupcakes του και κάθε εποχή προσαρμόζεται στο mood των ημερών. Το Little Kook στην περιοχή του Ψυρρή, θα το βρείτε χάρη στους μεγαλόσωμους σκελετούς και τα φαντάσματα που στολίζουν τον εξωτερικό του χώρο για το Halloween.

Aν μπείτε μέσα, δοκιμάστε cake, τσάι, επιδόρπια και pancakes… δίπλα στις κολοκύθες, τα ξωτικά και τις στοιχειωμένες γωνιές του!

Καραϊσκάκη 17, Ψυρρή 
Ώρες λειτουργίας: 10:00 π.μ. - 00:00

Fairytale

Aν κινηθείτε προς τη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Λευκός Λαγός θα σας υποδεχτεί με μεγάλη ποικιλία σε cupcakes, γλυκά, milkshakes και τούρτες!

Το παραμύθι στο "Fairytale" έχει πρωταγωνιστικό ρόλο… όπως και το Halloween όλο τον Οκτώβριο. Μάλιστα, στις 31 Οκτωβρίου το προσωπικό θα μεταμφιεστεί… στο κλίμα του Halloween και περιμένει τους επισκέπτες του να περάσουν μαζί τη «μέρα της μαγείας»!

Τρυπιά 48, Νέα Φιλαδέλφεια
Ώρες λειτουργίας: 10:00 π.μ. – 00:00

Happy Halloween!

της Σοφίας Βάγκα

emai: svagka@star.gr
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top