Ήθη και έθιμα του Δεκαπενταύγουστου

Χιλιάδες πιστοί στο Βέρμιο για τη χάρη της Παναγίας Σουμελά

Εκατοντάδες περίλαμπρες εκκλησίες, μοναστήρια και ταπεινά ξωκλήσια είναι αφιερωμένα στη Παναγία, τα περισσότερα από τα οποία γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο. Χιλιάδες πιστοί προσεύχονται στη χάρη της ενώ πολλά έθιμα αναβιώνουν σε ολόκληρη τη χώρα .

Όλη η Ελλάδα τον 15Αύγουστο μετατρέπεται σε απέραντο πανήγυρι. Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, ορθώνεται μεγαλόπρεπα η Μονή της Παναγίας Σουμελά όπου φυλάσσεται η παλιά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας .Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα φυλάττουν, θα φρουρούν και θα συνοδεύουν τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους Ποντιακών Σωματείων.

Τα φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά 

Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, που βεβαιώνουν με τα μάτια τους ένα μοναδικό φαινόμενο.  Μικρά  φιδάκια κάθε 15αυγουστο εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας και  κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στους πιστούς, στα προσκυνητάρια και στα στασίδια, χωρίς να φοβούνται ή να πειράζουν κανέναν. 

Οι Καβαλάρηδες της Σιάτιστας

Οι καβαλάρηδες  στη Σιάτιστα Κοζάνης είναι ένα  πατροπαράδοτο και μοναδικό έθιμο, που έχει τις ρίζες του από την  τουρκοκρατία. Εκείνη την περίοδο ήταν η ευκαιρία των σκλαβωμένων να δείξουν τη λεβεντιά τους και τον πόθο τους για λευτεριά. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες σχηματίζοντας μεγάλες παρέες με στολισμένα άλογα κατευθύνονται στο μοναστήρι του Μικροκάστρου, προσκυνούν την εικόνα και επιστρέφουν στο χωριό 

Τα πανηγύρια της Ικαρίας τον Δεκαπενταύγουστο


Αν βρεθείς 15Αυγουστο στην Ικαρία σίγουρα δεν θα την γλιτώσεις από τα γλέντια που στήνονται στις πλατείες με τον Ικαριώτικο να παίζει όλο το βράδυ και τα εδέσματα όπως κατσικάκι και κόκκινο κρασί νησιώτικο να παρελαύνουν στα τραπέζια .

Ο σιγανός, "κάτω χορός" στην Όλυμπο Καρπάθου

Το έθιμο του Κάτω Χορού αναβιώνει κάθε χρόνο σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης με τους οργανοπαίκτες να παίζουν στην Όλυμπο ,ένα από τα παραδοσιακά χωριά των Δωδεκανήσων , έναν αργόσυρτο ρυθμό και τους άντρες, που έχουν ένα κομμάτι βασιλικού στο πέτο τους να τραγουδούν, με τη συνοδεία λαούτου και λίρας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top