Το ψάρεμα του γόνου απαγορεύεται από την Eυρωπαϊκή νομοθεσία

Η παρανομία είναι αλυσιδωτή

Ως εκλεκτό  μεζέ διαφημίζουν πολλές ψαροταβέρνες τον γόνο που ψαρεύουν οι μηχανότρατες, τη στιγμή που η αλίευσή του απαγορεύεται ρητά από την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτό είναι στην κυριολεξία ένα  παράνομο πιάτο, αφού πρόκειται για γόνο καλαμάρι. Γευστικός μεζές που σερβίρεται σχεδόν σε κάθε ψαροταβέρνα, παρά την ρητή απαγόρευση τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Κοιτάξτε αν είναι φρέσκος και μας τον προτείνουν βεβαίως και τον προτιμάμε», αναφέρει στην κάμερα του Star, ένας καταναλωτής.

Η παρανομία φυσικά είναι αλυσιδωτή. Ξεκινά  από τις μηχανότρατες που σαρώνουν τον βυθό και δεν αφήνουν στο πέρασμά τους τίποτα.

«Οι πιο γνωστές απαγορευμένες θαλασσινές γεύσεις είναι οι πετροσωλήνες, οι πίνες, αλλά και ο κάθε γόνος», λέει χαρακτηριστικά ένας ψαράς.

«Οι θάλασσές μας αδειάζουν  και αύριο δεν θα έχουμε ψάρια να καταναλώσουμε. Μαζί χάνονται  πολύτιμοι οργανισμοί όπως οι πίνες και οι πετροσωλήνες.  Δεν πρέπει να τρώμε τον γόνο γιατί είναι το νεαρό ψαράκι που δεν έχει αναπαραχθεί και άρα δεν έχει αφήσει απογόνους», δηλώνει η υπεύθυνη προγράμματος Fish Forward WWF Ελλάς, Φένια Νικολάου.

Η παρανομία συνεχίζεται και στις ψαροταβέρνες που φαίνεται πως αγνοούν την νομοθεσία για τους γόνους. Δεν εξηγείται αλλιώς να υπάρχει και στην βιτρίνα με τα φρέσκα ψάρια αλλά  και στον τιμοκατάλογό τους.

«Βλέπω ότι έχει πέραση στον κόσμο, έχει περιορίσει το καλαμάρι και προτιμά τον γόνο. Δεν είναι απαγορευμένο. Ότι είναι ωραίο είναι ωραίο, αυτό έχουμε στο τραπέζι μας, τι έχει μέσα στην θάλασσα που να ξέρω», είπε η υπεύθυνη εστιατορίου, Μαρία Κουδουνιώτη

Μέσα από το κινητό πια μπορεί ο καθένας να  δει τι επιτρέπεται και τι όχι. Με αυτή την εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα στον κάθε καταναλωτή  να μπορεί να ελέγξει όταν αγοράζει ψάρια αν κυκλοφορούν νόμιμα, ή αν είναι υπό απαγόρευση.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top