Οργισμένοι οι καλλιτέχνες! Έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπ. Πολιτισμού

Ζητούν την ισοτιμία των πτυχίων τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Πολιτισμού καλλιτέχνες, οι οποίοι ζητούν την ισοτιμία των πτυχίων τους.

Το σύνθημά τους; "Θέλουμε  ισοτίμηση, όχι υποτίμηση!"

Αυτό που θέλουν είναι το δίκιο τους, καθώς τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας τους έχουν κάνει…. μπαλάκι!

Ο λόγος είναι ότι, αν και ο νόμος που αναγνωρίζει τα πτυχία τους ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, δεν έχει εκδοθεί η αρμόδια Κοινή Υπουργική Απόφαση με αποτέλεσμα να είναι στον… «αέρα».  Ελλάς (ξανά) το μεγαλείο σου! 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το star.gr με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος, Δημήτρη Παλαιοχωρίτη, τόνισε οργισμένος ότι αυτό «το θεωρούμε εμπαιγμό και απαράδεκτο!».

«Σε αυτό το παιχνίδι μας πάνε και μας φέρνουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας. Με το υπουργείο Πολιτισμού έχουμε συνεννοηθεί, έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας. Μέχρι τώρα έχουμε βρει μια κοινή γλώσσα και το πρόβλημα μπλοκάρει στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο με διάφορες προφάσεις καθυστερεί και δεν έχει υπογραφεί ακόμα η Κοινή υπουργική απόφαση. Θεωρούμε εμπαιγμό και απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Είναι νόμος της Βουλής ψηφισμένος!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Παλαιοχωρίτης «έχουμε και ένα γενικότερο αίτημα και προς τα δύο Υπουργεία! Ζητάμε την “ανωτατοποίηση” της καλλιτεχνικής παιδείας σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ζητάμε να δημιουργηθούν στα πλαίσια του πανεπιστημίου τμήματα παραστατικών τεχνών. Παραστατικές τέχνες είναι το θέατρο, ο χορός και ο κινηματογράφος. Να μπορούνε οι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να διδάσκουν στη δημόσια εκπαίδευση την πρακτική των τεχνών. Όχι την θεωρητική τους πλευρά που είναι οι θεατρολόγοι και η θεατρολογία».

«Θεωρούμε απαράδεκτο στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να μην υπάρχουν τέτοια τμήματα στα πανεπιστήμια. Αν και υπάρχει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που αφορά τις εικαστικές τέχνες (γλυπτική, ζωγραφική) δεν υπάρχει αντίστοιχο για τις παραστατικές τέχνες» πρόσθεσε.

Τις κινητοποιήσεις οργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, το Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του χορού, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, η Επιτροπή Αγώνα για την Καλλιτεχνική Παιδεία και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης.

Στις 25 Απριλίου θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας και στο Υπουργείο Παιδείας για τον ίδιο λόγο.

 

της Στέλλας Αθανασάκη 

e-mail: sathanasaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top