Σε θέση μάχης οι... χαλκουνάδες του Αγρινίου

’Ήθη και έθιμα σε όλη τη χώρα

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την περιφορά των Επιταφίων, οι «χαλκουνάδες» κατεβαίνουν στους δρόμους του Αγρινίου, σμίγουν στην κεντρική πλατεία της πόλης και ο...χαλκουνοπόλεμος ξεκινά.

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο...παραγεμισμένο με μπαρούτι και ρινίσματα σιδήρου, τα οποία δίνουν εντυπωσιακούς σπινθήρες! Το φυτίλι μπορεί ν' ανάψει μόνο από μια... καύτρα τσιγάρου!

Τα 300 χαλκούνια , που κατασκευάστηκαν φέτος , θα κάνουν σε λίγο την Αγρινιώτικη νύχτα....μέρα!

ΣΤΑ...  ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΟΙ ΡΟΥΚΕΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Παρά τις... γκρίνιες και τη μάχη των "χαρακωμάτων" μεταξύ των ρουκετάδων και των κατοίκων της Χίου στον Βροντάδο κάθε χρόνο, τη βραδιά του Μεγάλου Σαββάτου, ο Ιησούς...ανασταίνεται με τον πιο ηχηρό και εντυπωσιακό τρόπο!

Η... φωτεινή τροχιά των ρουκετών γεμίζει χαρά, δέος, αισιοδοξία και συγκίνηση,  όχι μόνο τους Έλληνες , αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο , που  γνωρίζουν τον... παραδοσιακό, φαντασμαγορικό σαματά της γιορτινής αυτής νύχτας.

Οι δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν χιλιάδες...πυρά  , με στόχο το... αντίπαλο καμπαναριό! Χρυσές.... φλεγόμενες λάμψεις χαράζουν τον ανοιξιάτικο ουρανό, δημιουργώντας ένα...εκρηκτικό πανόραμα χρωμάτων και ήχων!

Η προετοιμασία του...αναίμακτου αυτού πολέμου κρατά πολλούς μήνες, με τους νεότερους των δύο ενοριών να ετοιμάζουν με ιδιαίτερη τέχνη το κοκτέιλ  από κάρβουνο , νίτρο και θειάφι. Τα πυρομαχικά στήνονται προσεκτικά σε ξύλινες βάσεις, οι ...πυροβολητές παίρνουν θέση και οι εχθροπραξίες ξεκινούν...

ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΣΚΑΝΕ... ΟΒΙΔΕΣ

Στο Μαραθόκαμπο της Σάμου ανήμερα της Λαμπρής σκάνε... οβίδες! Για την ακρίβεια, πέφτουν χιλιάδες κάλυκες από οβίδες, που στήνονται στις γύρω πλαγιές του χωριού και οι ντόπιοι τις πυροδοτούν, δημιουργώντας επαναλαμβανόμενες εντυπωσιακές εκρήξεις.

Τα βλήματα που τοποθετούνται όρθια στέλνουν στον αέρα εντυπωσιακά κατάλευκα στεφάνια, ενώ αυτά που ταπώνονται με ώχρα... μετατρέπουν τον ουρανό σε πολύχρωμη παλέτα ζωγραφικής

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top