Με τη «βούλα» του ΣτΕ: Όσες απαγορεύσεις ισχύουν για το κάπνισμα, ισχύουν και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τέλος (και) το «άτμισμα» σε δημόσιους χώρους

ΣτΕ: Τέλος το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε δημόσιους χώρους

Εκτός από τους συμβατικούς καπνιστές, το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) επιβάλλει απαγορεύσεις και στους «ατμιστές».

Τι σημαίνει αυτό; Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του συμβατού τσιγάρου, στους ίδιους χώρους απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε όσους διαφημιστικούς περιορισμούς υπόκειται το συμβατό τσιγάρο στους ίδιους υπόκειται και το  ηλεκτρονικό.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως – ανεξάρτητα αν προκύπτει η ίδια ζημία στην υγεία ή όχι – ισχύουν και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο όσες απαγορεύσεις ισχύουν και για το συμβατικό με αποτέλεσμα πλέον και με δικαστική σφραγίδα να απαγορεύεται το … «άτμισμα» σε δημόσιους χώρους.

Ο ΝΟΜΟΣ

 

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου που ζητούσε να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων  για την απαγόρευση καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους, τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, κ.λπ.  Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 704/2018 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτης)  απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η βλάβη την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις αλλά ευθέως από το νόμο 4419/2016. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει επιβάλλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του συμβατού τσιγάρου και τον προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κ.λπ., δημιουργία χώρων καπνίσματος σε καζίνο, κέντρα διασκεδάσεως, κ.ά.), όπως επίσης προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.

Οι επιχειρηματίες του χώρου αντέτειναν πως η απαγόρευση διαφήμισης και η εξομοίωση με το συμβατικό τσιγάρο τους προκαλούν τεράστια οικονομική ζημία αφού παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά  και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, από επιστημονικές ενδείξεις και εκπονούμενες έρευνες δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου  και του συμβατικού τσιγάρου. Το δικαστήριο όμως τους προτρέπει να στραφούν και να ζητήσουν αποζημίωση από το δημόσιο αν θεωρούν πως θίγονται οικονομικά.

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top