Τα δήθεν ιατρικά συνέδρια, οι διακοπές και τα χλιδάτα ξενοδοχεία των «εκλεκτών» της Novartis

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στο FBI ξεσκέπασαν τους επίορκους γιατρούς

Με πολυήμερα ταξίδια σε πολυτελή ξενοδοχεία της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, δωροδοκούσε η Novartis τους γιατρούς -συνεργάτες της. Σε αντάλλαγμα εκείνοι χορηγούσαν στους ασθενείς τους και φόρτωναν τα ασφαλιστικά ταμεία με φάρμακα μόνο της συγκεκριμένης εταιρίας.

Υπερπολυτελή ταξίδια σε Νέα Υόρκη και στο Κιότο της Ιαπωνίας, εξόδους σε φημισμένα γαστρονομικά "στέκια" του Μανχάταν και shopping στην 5η λεωφόρο παρείχε η Novartis στους γιατρούς με τους οποίους συνεργαζόταν.

«Οι γιατροί ήθελαν πεντάστερα. Ήθελαν τις καλύτερες παροχές, τα καλύτερα εστιατόρια, ποτά στο δωμάτιο, διάλεγαν τα μενού» περιγράφει ιδιοκτήτρια τουριστικού πρακτορείου.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στο FBI ξεσκέπασαν τους επίορκους γιατρούς.

Ο δικηγόρος των μαρτύρων αποκαλύπτει στο STAR: «Είναι πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis που ήταν σε θέση να γνωρίζουν τις αθέμιτες πρακτικές. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονίσω ότι οι αμερικανικές αρχές, τους αντιμετωπίζουν σαν ήρωες στη μάχη κατά της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς».

Τα δήθεν ιατρικά συνέδρια αποτελούσαν την ιδανική "κάλυψη" για πλουσιοπάροχες διακοπές με όλες τις ανέσεις, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα!

Όπως αποκαλύπτει έγγραφο του FBI που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Μ.Ψ. πήγε στο Κιότο της Ιαπωνίας μαζί με 120 γιατρούς για επτά ημέρες. Οι οικογένειες των γιατρών δεν παρακολούθησαν το συνέδριο. Δεν υπήρχε καμία εκπαίδευση ή γνώση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Οι γιατροί επισκέφθηκαν το συνέδριο την πρώτη ημέρα για να λάβουν το πρόγραμμα του συνεδρίου και την τελευταία ημέρα για να παραλάβουν το πιστοποιητικό παρακολούθησης. Η Sandoz πλήρωσε περίπου 5.000 ευρώ για κάθε γιατρό που αναλυόταν σε 3.000 ευρώ για μετάβαση και ξενοδοχείο και 2.000 ευρώ για δραστηριότητες.

«Το είχαν παρακάνει. Με δυσκολία σκεφτείτε πήγαιναν να πάρουν την πιστοποίηση παρακολούθησης στα συνέδρια» συνεχίζει η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου.

Στο έγγραφο του FBI αναφέρεται επίσης ότι:

Το έτος 2010 ή το 2011, έλαβε χώρα ένα συνέδριο στη Νέα Υόρκη, όπου μια ομάδα 50-60 γιατρών, που ειδικότερα συνταγογραφούσαν το Onbrez, συμμετείχαν. Οι γιατροί που συμμετείχαν προέρχονταν από την Ελλάδα. Η ημερήσια διάταξη προωθούνταν μόνο στο προσωπικό που συμμετείχε με σκοπό να τους "λαδώσουν" στο Μανχάταν. Τα ονόματα των ιατρών είχαν καταχωρηθεί στα περιφερειακά σχέδια. Οι εργαζόμενοι στην Sandoz είχαν μια πιστωτική κάρτα American Express, η οποία χρησιμοποιούνταν για όλα τα γεύματα και την ψυχαγωγία των ιατρών. Υπήρχε περίπτωση οι γιατροί να προκαταβάλουν τα χρήματα για το συνέδριο και να αποζημιωθούν από την Sandoz μέσω απατηλών τιμολογίων.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top