Αποκάλυψη STAR: «Harvard Project» η κωδική ονομασία του προγράμματος πληρωμών της Novartis

Εσωτερικό έγγραφο της εταιρίας μιλάει για παράνομες πληρωμές πολιτικών

Κωδικός «Harvard Project» ήταν το πρόγραμμα της Novartis σε παγκόσμιο επίπεδο για δωροδοκίες, όπως αποκάλυψε ο Παναγιώτης Στάθης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Η επιχείρηση «Harvard Project» εμφανίζεται ως κωδικός στις καταθέσεις των μαρτύρων και φαίνεται πως ήταν το πλάνο των στελεχών της εταιρίας για τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων. Όπως προκύπτει το επίμαχο project εκπονήθηκε από τη Νovartis Ευρώπης  προκειμένου να επηρεαστούν κρατικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα και να αποκτήσει η εταιρία το μερίδιο του λέοντος στην αγορά. Ως αρχικό κεφάλαιο στο συγκεκριμένο Νovartis φέρεται να τοποθετήθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό βέβαια δυσανάλογα μικρό για το εύρος των δωροδοκιών που καταγγέλλουν.

Εσωτερικό έγγραφο της Novartis μιλάει για παράνομες πληρωμές πολιτικών

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR στη δικογραφία υπάρχουν κι άλλα στοιχεία πέραν των καταγγελιών των μαρτύρων. Συγκεκριμένα υπάρχει εσωτερικό έγγραφο της εταιρίας που αναφέρεται σε λάδωμα πολιτικών. Αναφέρει δηλαδή πως «πάγια πρακτική μας το λάδωμα των πολιτικών για τη βελτίωση της θέσης μας στην αγορά φαρμάκου».

Πιάστηκαν για φοροδιαφυγή 20 μεγαλοστελέχη της Novartis

Την ίδια ώρα ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, είχε ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα για φοροδιαφυγή σε βάρος 20 μεγαλοστελεχών της Novartis Ελλάς. Την έρευνα έκανε το ΚΕΦΟΜΕΠ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας ήδη έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 10 από αυτούς διαπιστώνοντας αποκλίσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή φοροδιαφυγή. Και οι 10 έχουν έρθει σε συμβιβασμό με το ΚΕΦΟΜΕΠ, σπεύδουν δε να ενταχθούν σε ευνοϊκό νόμο που περικόπτει πρόστιμα και προσαυξήσεις και έχουν αρχίσει να πληρώνουν το δημόσιο ταμείο.       

Δείτε το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top