Ρεπορτάζ STAR: Πώς είναι το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γκούμα

Με αφορμή το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, το οποίο έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας χάρη στις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων τόσο στις ελληνικές, όσο και στις αμερικανικές αρχές, ο ρεπόρτερ του Star, Βαγγέλης Γκούμας, εντόπισε και μίλησε με άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για άλλη δικαστική έρευνα και περιγράφει όλα όσα ισχύουν για το καθεστώς αυτό.

«Υπάρχει κωδικό όνομα και όταν παίρνω τηλέφωνο στην προστασία μαρτύρων λες “τάδε”»

Ο άνθρωπος αυτός, είναι ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που έχει τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων σε παλαιότερη μεγάλη δικογραφία.

"Τα στοιχεία τα γνωρίζει μόνο η ΓΑΔΑ, όταν πας για απολογία, καταθέτεις σε έναν κλειστό χώρο με μικρόφωνα παρουσία εισαγγελέα. Στο δικαστήριο καταθέτεις με βιντεοκλήση, αλλοιωμένη φωνή κτλ", λέει στο κεντρικό δελτίο του Star.

Ο μάρτυρας για κάθε μετακίνηση τηλεφωνεί σε έναν ειδικό αριθμό στην προστασία μαρτύρων και από εκεί στέλνουν αστυνομικούς για συνοδεία. Όπως λέει, «η ζωή σου αλλάζει για πάντα».

Οι κωδικοί των προστατευόμενων μαρτύρων

Στο ίδιο καθεστώς με αυτό το πρόσωπο έχουν τεθεί και οι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis. 

Ποιοι είναι όμως οι προστατευόμενοι μάρτυρες; Πρόκειται, για δύο άνδρες και μία γυναίκα. Οι κωδικοί τους είναι «Μάξιμος Σαράφης», «Ιωάννης Αναστασίου» και «Αικατερίνη Κελέση» και φαίνεται πως γνώριζαν τις κινήσεις του Κων/νου Φρουζή, για τον οποίο λένε πως έκανε όλες τις παράνομες πληρωμές. Οι μάρτυρες κατέθεταν από τα τέλη Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, την ημέρα του συλλαλητηρίου στην Αθήνα. 

Το ταξίδι της εισαγγελέα στις ΗΠΑ και πώς εντοπίστηκαν οι προστατευόμενοι στην Ελλάδα

Το κουβάρι της έρευνας ξετύλιξαν τρεις Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες, που κατέθεσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο FBI. Εκείνοι μίλησαν για μίζες που δόθηκαν στην Ελλάδα σε γιατρούς, στελέχη οργανισμών και γενικούς γραμματείς υπουργείων. Υπέδειξαν δε τα τρία πρόσωπα, που στη συνέχεια κατέθεσαν στην Ελλάδα, επίσης ως προστατευόμενοι μάρτυρες, και αναφέρθηκαν στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και τους οκτώ πρώην υπουργούς.

Πολάκης: «Στελέχη της Novartis οι τρεις μάρτυρες»

Το πρωί, ο Παύλος Πολάκης, ενώ όλοι αγνοούσαν τις ιδιότητες των μαρτύρων, τράβηξε την κουκούλα από τα πρόσωπά τους και είπε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι πρώην στελέχη της Novartis. 

Γεωργιάδης: «Παύλο μόλις έκαψες τους ανώνυμους μάρτυρες»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αμέσως απάντησε πως ο Υπουργός δε μπορεί και δεν πρέπει να ξέρει τα ονόματα των μαρτύρων.  

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top