Θα στήσουν ψησταριές στα σχολεία της Λέσβου την Τσικνοπέμπτη; Διαφωνίες για το νέο έθιμο

Εφαρμόζεται τα τελευταία 3-4 χρόνια για να «τσικνίζουν» και οι μαθητές

Λέσβος:Θα στήσουν ψησταριές στα σχολεία την Τσικνοπέμπτη;

Διαφωνίες έχουν προκύψει στη Λέσβο για το αν θα στηθούν ψησταριές στα σχολεία ανήμερα της Τσικνοπέμπτης.

Πρόκειται για ένα νέο έθιμο που εφαρμόζεται τα τελευταία 3-4 χρόνια. Συγκεκριμένα έχει καθιερωθεί στα σχολεία της Λέσβου την Τσικνοπέμπτη να «τσικνίζουν». Άλλα σχολεία προμηθεύονται έτοιμα ψητά κρέατα από ψητοπωλεία και τα προσφέρουν στους μαθητές και άλλα ψήνουν στις αυλές με πρωτοβουλία των γονέων την τελευταία ώρα του σχολικού ωραρίου ή τις δυο τελευταίες ώρες.

Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: «Να αποφευχθούν ενέργειες που δε συνάδουν με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων»

Ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς, με επιστολή του με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ζήτησε χθες από τους συλλόγους διδασκόντων «να αποφύγουν ενέργειες και εκδηλώσεις που δε συνάδουν με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Ακολούθησε ενημέρωση από διευθυντές σχολείων σε συλλόγους γονέων ότι δε μπορούν να ψήσουν και το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις.

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 3ου Γυμνασίου: «Κάποια παιδιά δε θα έχουν τη δυνατότητα να τσικνίσουν όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους»

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Ειρήνη Λάσκαρη, επιχειρηματολογώντας υπέρ του «εθίμου» στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, υποστήριξε πως «κάποια παιδιά δε θα έχουν τη δυνατότητα να τσικνίσουν όταν το μεσημέρι επιστρέψουν στο σπίτι τους λόγω της κρίσης και οι σύλλογοι γονέων όπως με ευπρέπεια έκαναν τόσα χρόνια, θα το κάνουν και αυτή την Τσικνοπέμπτη έχοντας ως πρώτο μέλημα τα παιδιά».

Και συνέχισε: «Δεν προσβάλουμε με τον τρόπο αυτό το χώρο του σχολείου, αντίθετα την ημέρα αυτή το παιδί έχει τη δυνατότητα να έρθει κοντά στην παράδοση, σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Δεν κινδυνεύει ούτε η εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε η ευπρέπεια του σχολείου την Τσικνοπέμπτη. Στο σχολείο, μας ενημέρωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να ψήσουμε στην αυλή, ακόμα και έτσι θα ψήσουμε σε άλλο χώρο και θα τα προσφέρουμε για το καλό της ημέρας στα παιδιά μας στο σχολείο».

Με τη σειρά του, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς, μιλώντας και αυτός στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε πως «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία να μη γίνουν ενέργειες την ημέρα αυτή, που να διαταράσσουν την ευπρέπεια των σχολείων- είναι απόλυτα σαφές. Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης δε χωρά μέσα στο σχολείο και την ευθύνη για την τήρηση των όσων προβλέπονται έχουν οι σύλλογοι διδασκόντων».

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης: «Το κάθε σχολείο θα κάνει ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια»

Από την άλλη όμως μεριά, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, άναψε το «πράσινο φως» στο στήσιμο των ψησταριών σημειώνοντας ότι «δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, το κάθε σχολείο θα κάνει ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει και το εθιμικό δίκαιο».

Στο όλο θέμα επανήλθε σήμερα ο κ. Καπιωτάς τονίζοντας ότι στην οδηγία που έστειλε στα σχολεία δεν είπε να μην τηρηθεί το έθιμο και να μην προσφερθεί ένα κέρασμα λόγω της ημέρας στους μαθητές. «Είπα να μην γίνουν ενέργειες που δεν ταιριάζουν με το χώρο του σχολείου. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μεταφέρονται ψησταριές και να ψήνουν στο σχολείο πολύ περισσότερο στο ωράριο λειτουργίας. Τηρούσαμε το έθιμο προσφέροντας στους μαθητές ένα κέρασμα την τελευταία ώρα του ωραρίου ή λίγο μετά τη λήξη», ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top