Siemens και δημόσιο κέρδισαν τη «μάχη» στο ΣτΕ

Απορρίφθηκε η αίτηση κατά του συμβιβασμού

Siemens και δημόσιο κέρδισαν τη «μάχη» στο ΣτΕ

Κέρδισε – για τυπικούς λόγους-  τη μάχη στο ΣτΕ η Siemens, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του σωματείου Ελλήνων Φορολογουμένων οι οποίοι υποστήριζαν ότι η «συμφωνία  συμβιβασμού» του 2012 μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού δημοσίου είναι αντίθετη σε διατάξεις του Συντάγματος. Η συμφωνία κυρώθηκε με τον ν 4072/2012 από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102, υπουργός Γιάννης Στουρνάρας). 

Η «συμφωνία  συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου των εταιρειών της Siemens, έχει αντικείμενο «την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».

Εκτός από την μητρική Siemens, καλύπτονται όλες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου της, οι άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες θυγατρικές εταιρείας και κοινοπραξίες, τα στελέχη της επίμαχης γερμανικής εταιρείας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι υπάλληλοί της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Siemens ανέλαβε την υποχρέωση να παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου να παρέχει ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.

Απόρριψη

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Κωνσταντίνο Κουσούλη, δημοσίευσαν σήμερα, Τρίτη, την υπ΄  αριθμ. 2913/2017 απόφασή της, με την οποία απέρριψαν ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης του Σωματείου Ελλήνων φορολογουμένων, θεωρώντας πως δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους. Αναφέρουν δε πως η Πολιτεία  έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Το Σωματείο πάντως μιλάει για απώλεια του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον 2 δις ευρώ, από τη συμφωνία.

Η μειοψηφία

Τρείς δικαστές, όμως, ο εισηγητής της υπόθεσης Κωνσταντίνος Κουσούλης, και οι Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου και Όλγα Παπαδοπούλου μειοψήφησαν, αναφέροντας πως έχει έννομο συμφέρον το σωματείο. Ανέφεραν δε πως εντός της εταιρίας είχε δημιουργηθεί εγκληματική οργάνωση, ότι δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά  και ότι το Ελληνικό Δημόσιο συγκάλυψε με την επίμαχη συμφωνία παράνομες ενέργειες όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ.

Ο κ. Κουσούλης αναφέρθηκε στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπή της Βουλής που αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία είχε δημιουργήσει και εφάρμοζε επί δεκαετίες σύστημα δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών προσώπων και κομμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή της εταιρείας στην Ελληνική αγορά. Είπε ακόμα πως η αρμόδια επιτροπή εποπτείας απάντησε σε ερώτηση του ΣτΕ ότι η Siemens από την παροχή των 90 εκ. ευρώ που προβλέπει η «συμφωνίας συμβιβασμού» έχει καταβάλλει μόνο τα 19,1 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των 60 εκ. ευρώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με την μειοψηφία η επίμαχη υπόθεση  εμφανίζει «μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον» και τίθενται «σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου».

Οι κυρίες Αναστασία Παπαδημητρίου και Όλγα Παπαδοπούλου κάνουν ένα ακόμη βήμα, επισημαίνοντας ότι  με την «συμφωνία  συμβιβασμού» η «Ελληνική Δημοκρατία παραιτείται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση, μεταξύ των άλλων, και με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πράξεις αποβλέπουσες στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» (και πράξεις φοροδιαφυγής).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top