Σήμα κινδύνου από καθηγητή τοξικολογίας: «Έγκυες και ευπαθείς ομάδες να μην πλησιάζουν τις μολυσμένες παραλίες»

Τεράστιες οι επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό

Τον κώδωνα του κινδύνου εξέπεμψε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δ. Κουρέτα, όσον αφορά τις επιπτώσεις της μόλυνσης του Σαρωνικού μετά τη βύθιση του «Αγία Ζωνη ΙΙ».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ Κουρέτας τόνισε ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάζουν καν τις μολυσμένες παραλίες, πόσο μάλλον να κολυμπούν σε αυτές, καθώς συντρέχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. 

«Ένας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», είπε ο κ. Κουρέτας. 

Κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις έγκυες γυναίκες είπε:

«Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση».

Όσο για τους ισχυρισμούς περί απορρύπανσης του Σαρωνικού σε 20 μέρες, τους χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας και κατήγγειλε ότι δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις. 

Όπως είπε, οι πολίτες θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να ενημερωθούν για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που δεν έγινε, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της εταιρίας τοξικολογίας, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν στείλει έγγραφο στη Βουλή, με το οποίο δηλώνουν ότι είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για πάσα βοήθεια. 

Τέλος κάλεσε τις αρχές να προχωρήσουν σε μετρήσεις σχετικά με τη μόλυνση, ώστε να υπολογιστεί η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top