Αlert! Γιατί εξαφανίστηκαν οι γαρίδες από τον Αμβρακικό;

Η παράνομη αλιεία έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη θαλάσσια ζωή

Γιατί εξαφανίστηκαν οι γαρίδες από τον Αμβρακικό

Η παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό κόλπο φαίνεται πως έχει καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση θαλάσσιων ειδών που παλαιότερα υπήρχαν σε αφθονία. Πιο συγκεκριμένα, οι γαρίδες του Αμβρακικού είναι πλέον είδος … προς εξαφάνιση.

Το Λιμεναρχείο Πρέβεζας βεβαίωσε δεκάδες παραβάσεις, μετά από συνεχείς ελέγχους στον Αμβρακικό, προκειμένου να βάλει φρένο στην παράνομη αλιεία της γαρίδας. Μόνο τον Ιούλιο, μήνα αυστηρής απαγόρευσης της αλιείας, σημειώθηκαν  21 παραβάσεις, ενώ κατασχέθηκαν ένα απαγορευμένο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο τύπου μηχανότρατας (τρατάκι), δύο ζεύγη κωνικών δικτυωτών σάκων («νταούλια») χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, 360 μέτρα δίχτυα μονόκλωνα μεσηνέζας (των οποίων απαγορεύεται η χρήση) καθώς και 100 μέτρα δίχτυα απλάδια.

Επίσης, κατασχέθηκαν 23 κιλά γαρίδες, εννέα κιλά διάφορα ψάρια (τσιπούρες, κέφαλοι, γλώσσες, κ.ά) τα οποία εδόθησαν προς κατανάλωση σε ευαγή ιδρύματα της πόλης. Επιπλέον, καταχέθηκαν και 103 άτομα οστράκων του απαγορευμένου είδους πετροσωλήνα το οποίου έχει απαγορευτεί η αλίευση σε όλη την επικράτεια.

Eπανειλημμένα οι Αλιευτικοί Σύλλογοι της περιοχής του Αμβρακικού έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για το πρόβλημα στον Αμβρακικό και έχουν φτάσει μέχρι και τη Βουλή.

Όπως τονίζουν, τα συρόμενα εργαλεία σαρώνουν τον γόνο άλλων ψαριών και καταστρέφουν το πολύτιμο για τη θαλάσσια ζωή πλαγκτόν. Το έργο των Αρχών δυσκολεύει και το γεγονός ότι μόλις οι λαθραλιείς αντιληφθούν το σκάφος του Λιμενικού, κόβουν από την τράτα το συρόμενο εργαλείο εγκαταλείποντας το στο βυθό και απομακρύνονται αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.

 

Πηγή: epiruspost.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top