Στα Κύθηρα ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα για να σβήσει η φωτιά – Εκκενώνεται η Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Στάχτη 15.000 στρέμματα - Πρώτη ανάρτηση: 17:30

 Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στα Κύθηρα με δυνάμεις από όλη την Ελλάδα να επιχειρούν στο άλλοτε καταπράσινο νησί για να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, ενώ αναμένονται και άλλες δυνάμεις.

Δόθηκε μάλιστα εντολή για λόγους ασφαλείας για την άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τους μοναχούς και τους επισκέπτες. Η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι μήκους έξι χιλιομέτρων. Στη «μάχη» με τις φλόγες μετέχουν πυροσβεστικά οχήματα από όλη την Ελλάδα και σχεδόν το σύνολο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης της χώρας.

«Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά. Το έδαφος είναι δύσβατο, με ρείκια και θάμνους, και είναι δύσκολη η πρόσβαση για τα πεζοπόρα τμήματα», πρόσθεσε ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί, τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα», τόνισε.

Όπως είπε μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού, Ε. Χαρχαλάκης στον ΣΚΑΪ οι κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν χθες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Πρόσθεσε τέλος ότι εκτός από την πυροσβεστική, υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που κάηκαν πολλοί πυλώνες μέσης τάσης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top