Ένοχος πρώην υπουργός για τις μίζες από Siemens – Παραγράφηκε η δωροδοκία

Είχε αναβληθεί η δίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και ξεκίνησε από την αρχή τον Νοέμβριο

Siemens

Αυλαία 4 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, με καταδίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 230.000 ευρώ (450.000 γερμανικά μάρκα) που προήλθαν από δωροδοκία της γερμανικής Siemens για την υπόθεση της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, στην υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ομόφωνα ένοχο τον πρώην υπουργό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος , καθώς το αδίκημα της δωροδοκίας  (που θα τον έφερνε αντιμέτωπο ακόμα και με την ισόβια κάθειρξη) έχει παραγραφεί.

Ουσιαστικά δηλαδή οι δικαστές αποδέχτηκαν ομόφωνα πως ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ δωροδοκήθηκε με 450.000 μάρκα για τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Ο ίδιος απολογούμενος είχε εξ αρχής υποστηρίξει πως τα χρήματα αποτελούσαν χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία .

ΑΘΩΟΙ 

Το ποσό μπήκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens , σύμφωνα με την κατηγορία, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του.

Ο κουμπάρος του, αθωώθηκε ομόφωνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του. Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός, η οποία κατηγορούταν για εμπλοκή στην υπόθεση.

ΕΝΟΧΟΙ 

Αντίθετα ένοχοι κρίθηκαν πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και συνεργάτης του πρώην υπουργού, για απλή συνδρομή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο τελευταίος αθωώθηκε από τη συνδρομή στη δωροδοκία.

ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Η μάχη που δίνουν αυτή την ώρα οι 3 καταδικασθέντες είναι αν θα τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, κι αν θα υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου τα δύο μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω της επιστροφής στο Δημόσιο των χρημάτων της δωροδοκίας.

ΔΙΑΚΟΠΗ

Η δίκη είχε ξεκινήσει από την αρχή στις 2 Νοεμβρίου αφού ανεβλήθη τον Σεπτέμβρη του 2016 λόγω θανάτου το καλοκαίρι του προέδρου του δικαστηρίου Αγγελή Τριαντόπουλου. Καθώς δεν είχε προβλεφθεί ο ορισμός αναπληρωτών μελών της έδρας η δίκη που ξεκίνησε πριν περίπου 3,5 χρόνια και είχε φτάσει στο στάδιο των απολογιών ξεκίνησε από την αρχή αλλά ολοκληρώθηκε - πλέον- με ταχείς ρυθμούς. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top