ΒΙΒΛΙΚΗ η καταστροφή στα Βρίσα από το σεισμό! Ξάγρυπνοι όλη νύχτα οι κάτοικοι

Τι αποφασίστηκε στο συντονιστικό συμβούλιο του νησιού

ΒΙΒΛΙΚΗ η καταστροφή στα Βρίσα από το σεισμό!

Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι της Λέσβου μετά από τον μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού, ισοπεδώνοντας ένα ολόκληρο χωριό και σκοτώνοντας μία γυναίκα.

Το star.gr επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Στρατή Κυτέλη, ο οποίος ήταν καθοδόν στις πληγείσες περιοχές.

«Το χωριό Βρίσα εκκενώθηκε και στήθηκαν σκηνές στο γήπεδο Πολυχνίτου, 5 χλμ. μακριά από το χωριό. Από τους 600 κατοίκους περίπου οι 150 έμειναν στις σκηνές, ενώ οι υπόλοιποι εγκαταστάθηκαν σε σπίτια συγγενών, φίλων ή δικά τους που έχουν κυρίως στην περιοχή των Βατερών», μας είπε ο κ. Κυτέλης.

Όπως τόνισε το 80% των σπιτιών στα Βρίσα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και τα υπόλοιπα χρειάζονται επισκευές.

«Το χωριό έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Το 80% των σπιτιών είναι ακατοίκητα. Ζημιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, στα νότια κυρίως του νησιού, στην περιοχή του Πλωμαρίου, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε αρκετά σπίτια που θα πρέπει να επισκευαστούν», είπε.

Ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ακόμα ότι το νησί είναι συνηθισμένο στους σεισμούς και τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι, αλλά ευτυχώς δεν έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Ήδη τα συνεργεία της περιφέρειας σε συνεργασία με τους τεχνικούς του ΟΑΣΠ έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών και κυρίως των σχολικών κτιρίων, ώστε αύριο να ξεκινήσουν και πάλι οι πανελλήνιες εξετάσεις των υποψηφίων του νησιού.

Επίσης σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την εκτίμηση των ζημιών και το συντονισμό των ενεργειών που θα ακολουθήσουν, όπως μας είπε ο κ. Κυτέλης εξετάστηκε το ενδεχόμενο να δοθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους, ώστε να ενοικιάσουν σπίτια ή δωμάτια σε ξενοδοχεία σε άλλες περιοχές και να μην δημιουργηθεί καταυλισμός στο χωριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές και δοθούν οι αποζημιώσεις.

Πάντως ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν λίγοι και μικρού μεγέθους, σε αντίθεση με ό,τι ανέμεναν οι σεισμολόγοι.

«Είμαστε σε επιφυλακή,  καθώς οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν ήταν μικροί και όχι της τάξης που ανέμεναν οι σεισμολόγοι. Μας έχουν πει ότι πιθανόν να σημειωθεί και πιο ισχυρός μετασεισμός», είπε.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top