Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη θλίψη του

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης

O γεννημένος στη Γαστούνη Ηλείας, καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λονδίνο (London School of Εconomics) και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ (Berkeley). Στο Berkeley, μάλιστα, αναγορεύτηκε διδάκτορας.

Επιπλέον, διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπως και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης είχε επίσης μεγάλο συγγραφικό έργο. Έγραψε 18 βιβλία συνολικά, όπως τα «Στην Άκρη του Αιώνα, Γαστούνη - Μπέρκλεϋ (1996)», «Ανάλυση της Οικονομικής Ανάπτυξης» (1961), «Υπεράριθμο Εργατικό Δυναμικό στην Ελληνική Γεωργία» (1962) και «Κείμενα Οικονομικής Ανάπτυξης» (1965). Εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού φιλοξένησαν πολλά άρθρα του, κυρίως οικονομικά.

Ακόμα, διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού (1995-1998), γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας (1988) και διοικητής στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (1974-1981). Ήταν και ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.

Για τον θάνατο του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τη λύπη του, λέγοντας ότι «ήταν εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός και ως διοικητής της ΑΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οικονομική πορεία της χώρας. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top