180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Εκδήλωση με σημαντικές προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τον χώρο της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή για τα 180 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κύριος Παυλόπουλος, ο οποίος υπήρξε φοιτητής, αλλά και καθηγητής του Πανεπιστημίου, στην ομιλία του επεσήμανε το διαχρονικό ρόλο του ιδρύματος, ως εκφραστή της ευρωπαϊκής, πανεπιστημιακής και επιστημονικής παράδοσης.

«Αυτό το πανεπιστήμιο έχει έναν ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει, γιατί είναι εκείνο που εκφράζει την παράδοση και την ανανέωση... Και θέλω να πιστεύω ότι μέσα από το πανεπιστήμιο, υπάρχουν και θα υπάρξουν δυνάμεις που θα οδηγήσουν τον τόπο τούτο, να υπερβεί αυτή τη βαθιά κρίση που μας μαστίζει και ιδίως τη νέα γενιά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην εκδήλωση  παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τον χώρο της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σέβεται την παράδοση του, αλλά ταυτόχρονα εξελίσσεται, βελτιώνεται και ευελπιστεί να συνεχίσει να συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, των πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών του τόπου και του λαού μας», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει την κουλτούρα του, που ανάμεσα σε πολλά άλλα ήταν και η κουλτούρα της συνύπαρξης των διαφορετικοτήτων», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου.

Ο πρύτανης του ιδρύματος αναφέρθηκε και στον μεγάλο αριθμό υποτροφιών στους φοιτητές που δόθηκαν μέσω των χορηγιών και της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων.

«Πέρυσι χορηγήθηκαν σε φοιτητές για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υποτροφίες συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ», τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, 20 ιδρύματα και ιδιώτες έλαβαν τον δημόσιο έπαινο, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους. Μεταξύ αυτών, βραβεύθηκαν η Πρόεδρος του Συλλόγου "Ελπίδα", κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος του  Ιδρύματος "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΩΝΑΣΗΣ",  Αντώνης Παπαδημητρίου, οι Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου, ο Σπυρίδων Μεταξάς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ερευνητής Γεώργιος Μπεχράκης και άλλοι.

«Με πολύ βαθιά συγκίνηση και μεγάλη τιμή παραλαμβάνω αυτό το βραβείο εκ μέρους των παιδιών και των οικογενειών τους, εκ μέρους των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου και εκ μέρους των εθελοντών μας. Σας ευχαριστώ ταπεινά γι' αυτή την μεγάλη τιμή που μου κάνετε και το αφιερώνω στα παιδιά της Ελπίδας», δήλωσε από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

«Ιδιαίτερη τιμή είναι για μένα να παραλάβω αυτή την τιμητική πλακέτα», είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης", κύριος Αντώνης Παπαδημητρίου.

Στην χθεσινή εκδήλωση, ως προσφορά τιμής, ο Πρύτανης παρέδωσε στον κύριο Παυλόπουλο το πρώτο συλλεκτικό φύλλο αναμνηστικών γραμματοσήμων με θέμα τα 180 χρόνια του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο αριθμό και σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top