Ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου στο STAR: «Στα Σκόπια καθρεφτίζονται όλα τα προβλήματα των δυτικών Βαλκανίων»

"Ο Έντι Ράμα μιμείται ρητορικά και εξελίσσεται σταδιακά σε έναν μίνι Ερντογάν"

Ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο STAR εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στα Βαλκάνια.

«Τα Σκόπια είναι το πεδίο που καθρεφτίζονται όλα τα προβλήματα των δυτικών Βαλκανίων, για τα οποία και οι ηγεσίες τους και οι Ευρωπαίοι προσποιούνται ότι μεταρρυθμίζονται, ενώ και οι δύο πλευρές ξέρουν πολύ καλά πως δεν μεταρρυθμίζονται» δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου και εξήγησε:

«Έτσι λοιπόν σήμερα στα Σκόπια έχουμε μια πρωτοφανή κρίση, πολιτική και εθνοτική, όπου από τη μία πλευρά οι αλβανόφωνοι διεκδικούν την αλβανοποίηση μέρους του κράτους της FYROM, δηλαδή να αποκτήσει το κράτος διεθνικό χαρακτήρα, οι δε σλαβόφωνοι αντιτίθενται σε αυτό, διότι ταυτίζουν τη διαιώνιση της εξουσίας τους με την υπόσταση του κράτους τους. Και να προσθέσω εδώ ότι τα δημογραφικά στοιχεία τρομάζουν τις σλαβόφωνους των Σκοπίων, διότι σε λιγότερο από 20 χρόνια, το αλβανικό στοιχεία θα υπερτερεί αριθμητικά από εκείνο των σλαβόφωνων. Έτσι λοιπόν οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές μεταξύ των δύο κοινοτήτων σήμερα».

Όσον αφορά στο ρόλο του Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία παραδοσιακά είχε διεισδύσει στα Βαλκάνια μέσω του τάγματος του Γκιουλέν και είχε επιλέξει τα Σκόπια ως τη χώρα όχημα, μέσω της οποία θα μπορούσε να ανακόψει την ελληνική οικονομική διείσδυση στην περιοχή. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως τα πράγματα άλλαξαν και η Τουρκία έχει ταυτιστεί σιγά σιγά με τα Τίραννα. Ο Έντι Ράμα, ο οποίος έχει πολύ καλή σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, μιμείται ρητορικά τον Τούρκο Πρόεδρο. Έτσι εξελίσσεται σταδιακά σε έναν μίνι Ερντογάν, ο οποίος απειλεί την Ευρώπη ότι αν ανακόψει την πορεία των Αλβανών προς την ΕΕ, τότε θα διεκδικήσει τη φυσική ένωση όλων των αλβανόφωνων πληθυσμών στα Βαλκάνια, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων».

Και κατέληξε: «Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ και κυρίως να αναδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει πάση θυσία να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Διαφορετικά η αλλαγή του χάρτη στην περιοχή μας θα είναι μοιραία και για μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top