Μπάχαλο με τις Πανελλαδικές-Το Υπουργείο «παίζει» με τα νεύρα των υποψηφίων

«Πόλεμος» κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας εξαιτίας του σκηνικού χάους μόλις δυο μήνες πριν τις εξετάσεις

Μπάχαλο με τις Πανελλαδικές-«Πόλεμος» κυβέρνησης και Ν.Δ

Μπορεί να έχουν μείνει μόλις δυο μήνες μέχρι την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά στο Υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως ακόμα…τρέχουν προκειμένου να καθορίσουν τον τελικό αριθμό των εισακτέων.

Όπως σας είχε ενημερώσει το star.gr προ μερικών εβδομάδων το Υπουργείο είχε ανακοινώσει μείωση των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης κατά 1.000 άτομα, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στους υποψηφίους, που στοχεύουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ωστόσο αυτή η απόφαση δεν κράτησε για πολύ, καθώς στη συνέχεια άλλαξε αιφνιδιαστικά τον αριθμό των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης, ορίζοντας την μείωση των θέσεων στις 500 (αντί για 1.000 που είχε ανακοινώσει αρχικά), προκειμένου η μετάβαση να γίνει σταδιακά.

Το σκηνικό χάους και αβεβαιότητας που επικρατεί, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την μεριά των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, καθώς βρίσκονται εν αναμονή νέας ανακοίνωσης για τον τελικό αριθμό των εισακτέων, ενώ δεν αποκλείονται και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσει κανείς το γεγονός ότι οι επαναληπτικές Πανελλαδικές που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο για τον Σεπτέμβριο για μαθητές που είχαν προβλήματα υγείας τον Ιούνιο, θα διεξαχθούν σε ΟΛΑ τα μαθήματα και όχι μόνο σε αυτά που απουσίαζαν οι μαθητές.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει νέο σκηνικό χάους, καθώς με αυτόν τον τρόπο ένας μαθητής που έχει κακές επιδόσεις τον Ιούνιο π.χ σε τρία από τα τέσσερα μαθήματα του επιστημονικού του πεδίου, δεν εμποδίζεται από τίποτα να δηλώσει ασθένεια στο τέταρτο και να ξαναδώσει Πανελλαδικές τον Σεπτέμβριο, σε όλα τα μαθήματα, διαγωνιζόμενος προφανώς με τις βάσεις που διαμόρφωσαν νωρίτερα οι εξεταζόμενοι του Ιουνίου, κερδίζοντας παράλληλα και ένα δίμηνο προετοιμασίας.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι οι Πανελλαδικές να έχουν εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να βρίσκονται στα «μαχαίρια».

Η «ΝΔ» από την μεριά της κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα και έλλειψη στόχευσης. Από την άλλη, η κυβέρνηση απαντά λέγοντας πως η «ΝΔ» χρησιμοποιεί ένα ακαδημαϊκό θέμα για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα, όπως νέφερε η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως «οι πανελλαδικές εξετάσεις συνιστούν ύψιστη δοκιμασία για τους μαθητές, οι οποίοι εμπαίζονται κατ’ εξακολούθηση, αντί απερίσπαστοι να επικεντρώνονται στην κορύφωση της προσπάθειάς τους».

Ετσι, «δύο μήνες πριν τη διενέργεια των εξετάσεων, αναφέρει η κ.Κεραμέως , «τροποποιείται επανειλημμένως με υπουργικές αποφάσεις ο αριθμός των εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτησης, οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι αμφιλεγόμενες ως προς το χρόνο διενέργειάς τους και την ισονομία που εξασφαλίζουν απέναντι σε όλους τους υποψηφίους, αφού οι εξεταζόμενοι το Σεπτέμβριο κερδίζουν άλλο ένα δίμηνο προετοιμασίας και παρατηρείται καθυστέρηση στις προκαταρκτικές ενέργειες των πανελλαδικών, όπως ο έλεγχος των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων, που άλλες χρονιές ξεκινούσε από τον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με την τομεάρχη παιδείας της ΝΔ το υπουργείο «δεν διασφαλίζει την αναγκαία σταθερότητα, δεν επιδεικνύει αξιοπιστία, αντιθέτως επιτείνει την αγωνία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας αχρείαστη αναστάτωση».


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία ότι επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις Πανελλαδικές ως την αιχμή της αντιπολιτευτικής της τακτικής.

Καλεί δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να βρει άλλους τρόπους να εκφράσει τις αντιπολιτευτικές του διαθέσεις».

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για πρώτη φορά κάνει μία προσπάθεια να συνεννοηθεί με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τον αριθμό εισακτέων. «Είναι μία αρχή. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να αδιαφορεί για τα προβλήματα που εντοπίζουν πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περίπτωση που ο αριθμός εισακτέων υπερβαίνει τις δυνατότητές τους. Το εύκολο μεν αλλά το παιδαγωγικά προβληματικό θα ήταν να αγνοήσει το υπουργείο τις προτάσεις των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία;» υπογραμμίζεται και διευκρινίζεται πως «με σεβασμό στην αγωνία των νέων που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, αποφασίστηκε η μείωση στις συγκεκριμένες Σχολές να αρχίσει από φέτος, και να συνεχιστεί του χρόνου, ώστε η μείωση να κατανεμηθεί σε δύο χρόνια».

«Έχει ενδιαφέρον ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να βγάλει συμπεράσματα για το κατά πόσο ευσταθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για τις επαναληπτικές, χωρίς καν να την έχει δει» τονίζει το υπουργείο και αναφέρει πως «αν κάποιος αρρωστήσει στη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουνίου είναι λογικό να μην μπορεί να εξεταστεί λίγες μέρες μετά την ασθένεια. Μήπως η Νέα Δημοκρατία υπονοεί ένα σύστημα επαναληπτικών που θα ενισχύει όχι εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά εκείνους που θα “αρρωστήσουν” για άλλους λόγους; Είναι ακραίο να ανοίγει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα "νομιμότητας εξετάσεων" και δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και πολιτικών επιχειρημάτων.», επισημαίνει το υπουργείο.

Σχετικά με την καθυστέρηση στον έλεγχο των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων που παρατηρεί η ΝΔ το υπουργείο διερωτάται «από που έχει την ψευδή αυτή πληροφορία; Ελπίζουμε ειλικρινά να μην υιοθετήσει τη νέα πρακτική των fake news». Η απάντηση που δίνεται για το θέμα αυτό είναι ότι «το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει όλους τους ελέγχους και κάνει σε εβδομαδιαία βάση όλες τις προετοιμασίες όπως γίνονται όλα τα χρόνια, ενώ έχει επιπρόσθετα σχεδιάσει συνεχείς ελέγχους έως την έναρξη των εξετάσεων»..


 

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top