Online εκδίκηση μετά το χωρισμό! Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει στη χώρα μας το revenge porn

"Οι περιπτώσεις που έχουμε χειριστεί είναι εκατοντάδες" τονίζει ο Σφακιανάκης

Online εκδίκηση μετά το χωρισμό! Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει στη χώρα μας το revenge porn

Διαστάσεις μάστιγας έχει πάρει στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη.

Το φαινόμενο του sexting, της ανταλλαγής σέξι φωτογραφιών μεταξύ ανηλίκων, έχει διασταυρωθεί με αυτό του revenge porn, του εκδικητικού πορνό, όταν ο «θιγμένος» μιας σχέσης παίρνει το αίμα του πίσω διαπομπεύοντας τον πρώην του στο Ιντερνετ με φωτογραφίες και βίντεο προσωπικών του στιγμών.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους διάσημους, του διαμετρήματος Κιμ Καρντάσιαν ή Τζένιφερ Λόρενς. Μέχρι να χωρίσουν από τον «λάθος» άνθρωπο και κάποιος να τους ειδοποιήσει ότι εμφανίζονται σε κάποιο σάιτ με βίντεο ερασιτεχνικού πορνό.

«Γίνεται κατά κόρον, οι περιπτώσεις που έχουμε χειριστεί είναι εκατοντάδες», λέει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή».

Στη Φλώρινα ένας άνδρας δημοσίευσε στο facebook γυμνές φωτογραφίες της φίλης του επειδή εκείνη αρνήθηκε να του στείλει άσεμνες φωτογραφίες ανήλικης συγγενούς της, στη Μεσσηνία ένας 25χρονος συνελήφθη γιατί απειλούσε να αναρτήσει στο Ιντερνετ βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με πρωταγωνίστρια μια 18χρονη, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και στη Λαμία εις βάρος τριών ανδρών που εκβίαζαν μια 18χρονη να τους στείλει φωτογραφίες της σε άσεμνες πόζες.

Σεξουαλική εκβίαση

Οι ειδικοί ονομάζουν το φαινόμενο και sextortion, σεξουαλική εκβίαση. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που λειτουργεί τη Γραμμή Καταγγελιών SafeLine, οι σχετικές αναφορές κάθε χρόνο είναι δεκάδες, με θύματα πολύ συχνά ανήλικα κορίτσια. Στις περισσότερες, ο θύτης έχει προσεγγίσει το θύμα σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία, παριστάνοντας ακόμα και τον ανήλικο. Αφού κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει χρήματα, άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Ιντερνετ ή για να μην το προωθήσει σε γνωστούς και φίλους του θύματος. Πολύ συχνά, οι θύτες αποκαλύπτεται ότι είναι πρώην σύντροφοι των θυμάτων και χρησιμοποιούν την απειλή για να αναγκάσουν το θύμα να επανασυνάψει ερωτική σχέση μαζί τους ή «απλώς» για να πάρουν εκδίκηση.

Κυρίως οι έφηβοι

Τονίζεται ότι η σεξουαλική εκβίαση αποτελεί έγκλημα, ενώ η διάδοση, κοινοποίηση ή αποστολή εικόνων παιδικού σεξουαλικού περιεχομένου μπορεί να στοιχειοθετήσουν το έγκλημα της παιδικής πορνογραφίας (σε περίπτωση που το θύμα είναι ανήλικος). Στο sexting, πάντως, επιδίδονται κατά κόρον οι έφηβοι (περίπου ένας στους πέντε έχει ανταλλάξει σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες), με κίνδυνο το υλικό που μοιράζονται με τους φίλους τους να «διαφύγει» online. Σε έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό προκύπτει ότι το κάνουν για να νιώσουν ποθητοί, αποδεκτοί και επειδή έχουν και οι ίδιοι λάβει τέτοια μηνύματα.

Σε περίπτωση που έχετε πέσει θύμα εκβιασμού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ. 11012, ccu@cybercrimeunit.gov.gr), στη Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (τηλ. 800-1180015, help@saferinternet.gr) ή στο safeline.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top