Όταν η ανάπτυξη «σκοντάφτει» στην γραφειοκρατία: Για μια μονάδα αγροτουρισμού χρειάζονται 416 κωδικοί!

Τι λένε στο star.gr ο Γιώργος Αμυράς και ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Τρικάλων

Όταν η ανάπτυξη «σκοντάφτει» στην γραφειοκρατία

Μπορεί το ζητούμενο στην Ελλάδα της κρίσης να είναι οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, αλλά και η μείωση της ανεργίας, ωστόσο όλα αυτά φαίνεται πως «σκοντάφτουν» στην γραφειοκρατία.

Από την μια, υπάρχει ο νόμος που οι υπάλληλοι στις δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν. Από την άλλη, υπάρχουν οι επιχειρηματίες (νέοι και παλιοί), των οποίων η ανάγκη για δημιουργία και επέκταση, «κολλάει» στα γρανάζια του κράτους.

Διαβάστε για παράδειγμα, την ιστορία που ανέφερε από την Βουλή, ο Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής του «Ποταμιού» περιέγραψε την «Οδύσσεια» ενός ιδιώτη που διατηρεί έκταση πολλών στρεμμάτων με πολλά ζώα και δέντρα στην Καλαμπάκα, στην προσπάθεια του να δημιουργήσει μια μεγάλη μονάδα αγροτουρισμού για να τονώσει την τοπική οικονομία.

Όταν επισκέφτηκε την τοπική ΔΟΥ για να συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, τον ενημέρωσαν πως έπρεπε να δηλώσει συνολικά… 416 κωδικούς και να προσκομίσει τις απαραίτητες άδειες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το star.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Αμυρά, ο οποίος μας περιέγραψε τι συνέβη:

«Η ιστορία είναι απλή. Ένας άνθρωπος, κτηνοτρόφος που έχει και αγροτική γη με εκτάσεις και δέντρα στην Καλαμπάκα, με έπιασε που είχα πάει εκεί για μια εκδήλωση  και μου είπε: “Ακούστε τι μου συνέβη κύριε Αμυρά. Θέλω να φέρω και τουρίστες στην περιοχή. Αφού έχω τα ζώα, έχουμε ωραίες εκτάσεις με δέντρα, μπορούμε να φιλοξενούμε κόσμο να έρχεται να κάνει κάποιες εργασίες”.Όπως συμβαίνει δηλαδή σε όλο τον κόσμο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Μάλτα, στη Γαλλία, που έχουν αναπτύξει πάρα πολύ τον αγροτουρισμό. Μικρά χωριά που δεν θα είχαν πολλές ελπίδες τουρισμού, ξαφνικά αναπτύσσονται τουριστικά γιατί αξιοποιούν αυτού του είδους την νέα ψυχαγωγία. Διακοπές με αγροτικές εργασίες».

Ωστόσο όπως λέει ο κος Αμυράς, «πήγε ο άνθρωπος στην εφορία για να του πούνε τι χαρτιά πρέπει να βγάλει και του λένε "Αγροτουρισμό; Mα εσύ είσαι αγρότης και κτηνοτρόφος. Τότε θα πρέπει να βγάλεις κάποιους κωδικούς. Κωδικό για τσάπισμα, κωδικό για άρμεγμα, κωδικό για κλάδεμα". Πάνω από 400 κωδικούς, έτσι ώστε όταν έρχεται ένας τουρίστας και πάει να αρμέξει την αγελάδα, να κόβει απόδειξη: Άρμεγμα αγελάδας από τον τουρίστα 3 ευρώ. Αυτά είναι αδιανόητα. Εγκατέλειψε λοιπόν ο άνθρωπος την προσπάθεια και ψάχνει να βρει άλλο τρόπο έτσι ώστε και τουριστικά να αναπτύξει την περιοχή της Καλαμπάκας, και να ενισχύσει το εισόδημα του και να προσλάβει κόσμο και να κάνει αυτό που λέμε ανάπτυξη. Ανάπτυξη όμως με τέτοια γραφειοκρατία δεν γίνεται. Το τέρας της γραφειοκρατίας καταπίνει όλες τις προσπάθειες».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

Στη συνέχεια επεσήμανε πως «ακόμα και 20 κωδικούς να του είπαν ότι χρειάζεται, είναι δυνατόν; Ένας κωδικός θα έπρεπε να υπάρχει. Δεν φταίνε βέβαια οι άνθρωποι, εγώ απευθύνομαι και αναφέρομαι στην κυβέρνηση και σε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Απλοποιήστε τις διαδικασίες, βοηθήστε τον επιχειρηματία τον καινούργιο ή τον παλιό να αναπτυχθεί για να προσλάβει κόσμο, να τον πληρώνει τον κόσμο, να μειώνεται η ανεργία, να μπαίνει και κάνα χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνεται κάποια σύνταξη. Γι΄αυτό και είπα στη Βουλή αφήστε τους τουρίστες να αρμέγουν αγελάδες, για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις.Το θέμα είναι να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα χωρίς να της βάζουμε εμπόδια».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Εκτός από τον Γιώργο Αμυρά, το star.gr επικοινώνησε και με τον Χαράλαμπο Ζούζουλα, Προϊστάμενο της ΔΟΥ Τρικάλων, ο οποίος μας τόνισε πως «αποκλείεται να θέλει να κάνει αγροτουρισμό και να ήρθε εδώ και να του είπαμε να συμπληρώσει 400 κωδικούς.Το αποκλείω ρητά».

 

Μάλιστα μας εξήγησε πώς λειτουργεί όλο αυτό για τον κάθε ιδιώτη που θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση:

«Ο φορολογούμενος που έρχεται εδώ να κάνει μια επιχείρηση να κάνει μια έναρξη, συμπληρώνει ένα έντυπο και στο έντυπο αυτό, βάζει αυτός τους κωδικούς. Αν αυτός θέλει να κάνει 4.000 επαγγέλματα, εγώ είμαι υποχρεωμένος να του περάσω 4.000 επαγγέλματα. Αν θέλει να κάνει ένα επάγγελμα, θα του περάσω ένα επάγγελμα».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πρόσθεσε ακόμα, ότι «υπάρχει ο γενικός κωδικός και οι ειδικοί. Ο γενικός κωδικός λέει ας πούμε “αγρότης με σταφύλια”. Όμως υπάρχει και ειδικός κωδικός που λέει από κάτω ράντισμα, κλάδεμα… Αλλά ο κωδικός ο γενικός (που έχει σχέση με τα σταφύλια) είναι ένας. Αποκλείεται να υπάρχουν 400 κωδικοί. Δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση. Εκτός κι αν κάποιος θέλει να κάνει όλα τα αγροτικά επαγγέλματα. Τότε θα πρέπει να δηλώσει όλους τους υπόλοιπους κωδικούς. Ο φορολογούμενος έρχεται εδώ και συμπληρώνει τα στοιχεία του σε ένα έντυπο. Πάνω βάζει τα στοιχεία του, την διεύθυνση που θα είναι για να γίνει αυτοψία αν υπάρχει κτίριο, και μέσα στους κωδικούς βάζει πόσους κωδικούς θέλει να δουλέψει. Η Εφορία παίρνει ό,τι της δίνει ο φορολογούμενος. Αν αυτός θέλει να κάνει ΟΛΑ τα γεωργικά επαγγέλματα, μπορεί οι κωδικοί να είναι 400. Αλλά να τα κάνει ΟΛΑ έτσι; Δεν υπάρχει επάγγελμα με 400 κωδικούς. Αν ο φορολογούμενος πάει και δηλώσει 400 κωδικούς, η Εφορία είναι υποχρεωμένη να περάσει 400 κωδικούς, που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θέλει να κάνει 400 επαγγέλματα. Εγώ δεν μπορώ να τον φρενάρω σε αυτό. Αν θέλει να κάνει 400 δουλειές, η Εφορία δεν μπορεί να του πει όχι».

Τέλος, τόνισε πως «μακάρι να θέλει να βάλει 400 κωδικούς γιατί αυτό σημαίνει ότι θα κάνει μια τεράστια επιχείρηση και θα ασχοληθεί με όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με αγροτουρισμό. Αν συμβαίνει έτσι ναι, μπορεί να υπάρξει πραγματικά. Αλλά πως θα κάνει 400 δουλειές; Θα πρέπει να κάνει μια επιχείρηση με 500 εργάτες και κάθε εργάτης να κάνει μια δουλειά. Αν είναι έτσι, ναι μπορεί να συμβεί. Η ακραία περίπτωση είναι αυτή».

Tης Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top