ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Κινδυνεύει η υγεία μας – Ραδιενεργά απόβλητα στην πόρτα μας!

Διήμερο ΘΡΙΛΕΡ στην Κερατέα – Στο αυτόφωρο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας

Χρειάστηκε να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, από την παραβίαση του αυστηρού πρωτοκόλλου ασφαλείας στη χωματερή της Φυλής.  Επί δύο μέρες οι κάτοικοι της Κερατέας ζούσαν με την αγωνία μόλυνσης από ραδιενεργό ιώδιο.

Αναλυτικότερα…

Η ανίχνευση του ραδιενεργού ιωδίου έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όταν ένα απορριμματοφόρο του δήμου Λαυρεωτικής, επιχείρησε να περάσει την πύλη της χωματερής στη Φυλή, όπου υπάρχουν ειδικά μηχανήματα μέτρησης.

Ελλείψει ενημέρωσης από το Δήμο, οι κάτοικοι,  θορυβημένοι  από το ραδιενεργό ιώδιο,  άρχισαν να κάνουν τους ντέντεκτιβ και  24  ώρες μετά, το πρωί του Σαββάτου,  εντόπισαν  το κοντέινερ με το ύποπτο φορτίο παρατημένο μέσα στο αμαξοστάσιο του δήμου στην Κερατέα, και ενημέρωσαν αμέσως  την τοπική αστυνομία.

Από το τμήμα ωστόσο δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν επί τόπου την σοβαρότατη καταγγελία. Ενημέρωσαν μόνο τηλεφωνικά το …100, ενώ συμπτωματικά την ίδια ώρα, ένα μηχάνημα που έσκαβε σε δημοτικό οικόπεδο ακριβώς δίπλα από το αμαξοστάσιο έφυγε βιαστικά, όπως έφυγαν ξαφνικά και όλοι οι υπάλληλοι από το διπλανό αμαξοστάσιο αφήνοντας την πόρτα ορθάνοιχτη για ώρες.

Ξημερώματα Κυριακής,  από το αμαξοστάσιο εξαφανίστηκε ως δια μαγείας και το ίδιο το κοντέινερ με το ραδιενεργό ιώδιο. Οι ροδιές όμως από τη λάσπη στο διπλανό δημοτικό οικόπεδο πρόδωσαν τη μετακίνηση του ύποπτου φορτίου.

Τα σκουπίδια είχαν αφεθεί ακριβώς στο σημείο του οικοπέδου, όπου το προηγούμενο μεσημέρι του Σαββάτου, συμπτωματικά διαμόρφωνε ο εκσκαφέας του δήμου.

Αυτή τη φορά ενημέρωσε το Star την Άμεση Δράση.

Οι όλες οι κινήσεις θεωρήθηκαν τουλάχιστον ύποπτες και στάθηκαν αφορμή να κινητοποιηθεί επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός.

Η τοπική κοινωνία μετά από 48 ώρες αγωνίας τελικά ησύχασε, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα του ραδιενεργού ιωδίου δεν ήταν ικανή να προκαλέσει προβλήματα στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Αυτό το περιστατικό ωστόσο ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα με την παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας που δεν τηρείται, όπως φαίνεται στη χωματερή της Φυλής.  Κανονικά το απορριμματοφόρο θα έπρεπε να ακινητοποιηθεί εκεί και να γίνει επιτόπιος έλεγχος από την επιτροπή ατομικής ενέργειας.

Σε βάρος του αντιδημάρχου καθαριότητας κινήθηκαν οι διαδικασίες του αυτοφώρου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα καθώς,  συνεχίζεται ο έλεγχος από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος.  

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top