Άσε τον... Μιχάλη και φίλα το πορτοκάλι αν θες να πάει καλά η χρονιά!

Περίεργα έθιμα σε Λευκάδα και Άργος

Έθιμα με πορτοκάλια

Μεγαλοπρεπώς γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, οι πολίτες παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, ενώ πολλά έθιμα αναβίωσαν δίνοντας διαφορετικό χρώμα και νόημα στην μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού. 

ΓΕΜΙΣΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ Η ΛΕΥΚΑΔΑ

Στην Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο. Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα....  παλιά (μπαγιάτικα) πορτοκάλια.

Τα πορτοκάλια όμως είχαν την τιμητική τους και στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων στην Μόνη Παναγίας Πορτοκαλούσας στο Άργος.

Τα νόστιμα φρούτα τοποθετήθηκαν στην κολυμβήθρα, όπου τελέστηκε ο αγιασμός από τον ιερέα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα argolikeseidhseis.gr.

Στο τέλος της Δοξολογίας, τα πορτοκάλια μοιράστηκαν από τον Ηγούμενο της Μονής προς ευλογία στους πιστούς, ενώ η παράδοση θέλει να καταναλώνονται την Μεγάλη Παρασκευή.

ΦΩΤΟ mylefkada.gr, argolikeseidhseis.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top