ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ σαρώνει από απόψε την Ελλάδα: Θα το στρώσει και στο Σύνταγμα-Οδηγός επιβίωσης

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις δύσκολες μέρες που έρχονται

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε (από χθες Τετάρτη) η ΕΜΥ και προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, την οποία αναμένεται να σαρώσει ιστορικός χιονιάς.

Οι Αρχές αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε επαγρύπνηση, καθώς πολλές περιοχές αναμένεται να «θαφτούν» κάτω από το χιόνι, με τις περιοχές που θα επηρεαστούν εντονότερα να είναι η Αττική, η Εύβοια και η Βοιωτία όπου και θα πέσει η μεγαλύτερη ποσότητα χιονιού.

ΘΑ ΤΟ ΣΤΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ:

Εκτός από τα βόρεια προάστια που θα ντυθούν στα λευκά, θα το στρώσει και στο κέντρο της Αθήνας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ-Η ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΡΑ

Σύμφωνα με το meteo, την Πέμπτη 29/12 περιμένουμε χιονοπτώσεις στην Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία - Πήλιο) και κυρίως στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα τις πρωινές ώρες. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα εκδηλωθούν χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά τμήματα των νησιών και πρόσκαιρα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Τα φαινόμενα στις προαναφερόμενες νησιωτικές περιοχές ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Τα φαινόμενα τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με γρήγορη στροφή σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα που θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα δεν θα ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς Κελσίου, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή 30/12 αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις σε Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του Αιγαίου, με τοπικές καταιγίδες στην Κρήτη. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένονται εκ νέου φαινόμενα στις προαναφερόμενες περιοχές, αλλά και στις Σποράδες, Μαγνησία (Πήλιο). Οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τους 7-8 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 3-4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους στα βόρεια ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σάββατο 31/12 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 01/01/2017, αναμένεται να επικρατήσουν παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με μικρότερη όμως ένταση.

Για τις μετακινήσεις σας στις προαναφερόμενες περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις, καλό είναι να υπάρχει η μέριμνα εφοδιασμού αντιολισθητικών αλυσίδων στο αυτοκίνητό σας, ενώ για τις μετακινήσεις σας με ακτοπλοϊκά μέσα, να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες τοπικές λιμενικές αρχές.  

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ-ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. συστήνει στους πεζούς:

- Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι. 
- Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν. 
- Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
- Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός. 
 
Παράλληλα, συστήνει στους οδηγούς:

- Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες. 
- Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.). 
- Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας. 
- Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν. 
- Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους. 
- Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα. 
- Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια. 
- Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν. 
- Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα. 
- Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς. 
- Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους. 
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι. 
- Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους. 
- Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο. 

Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

- Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία. 
- Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς. 
- Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές. 
- Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι

Η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση οι πεζοί και οι οδηγοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν την ψυχραιμία τους. 

ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Στο οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ανά Διεύθυνση Αστυνομίας ως  ακολούθως:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:

Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:

Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ:

Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

- Από το 18ο χιλιόμετρο και άνω της Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου-Τρικάλων
- Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της Επαρχιακής Οδού Τρικάλων-Καρυάς
- Από το 16ο χιλιόμετρο και άνω της Επαρχιακής Οδού Δερβενίου-Γκούρας
- Από το 9ο χιλιόμετρο έως το 16ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού 
Γκούρας-Κιάτου
- Από το 11ο χιλιόμετρο έως το 18ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού 
Γκούρας-Δερβενίου
- Από το 11ο χιλιόμετρο έως το 18ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού 
Γκούρας-Λυκουριάς.

Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:

Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:

Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

 

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες του δήμου Πειραιά, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού. Για τη φιλοξενία των ευπαθών ομάδων, ο δήμος θα λειτουργήσει έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 τους παρακάτω θερμαινόμενους χώρους:
 
- Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, Λ. Βασιλέως Γεωργίου Β' 9-11, το οποίο λειτουργεί από σήμερα, από τις 8:00 έως τις 24:00 (210 4134130, 210 4134052).

- Η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιά, Λιμάνι Αλληλεγγύης», Ακτή Ποσειδώνος 2-4, 1ος όροφος, Πύργος Πειραιά, που λειτουργεί από σήμερα σε 24ωρη βάση (216 8003076, 216 8003077).

Εν τω μεταξύ, ο δήμος Κορυδαλλού θα διαθέσει την Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και το ισόγειο του κτιρίου των Κοινωνικών Υπηρεσιών, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, από σήμερα 28/12 έως και τις 30/12.

Επίσης, η δημοτική Αρχή ενημερώνει ότι υπάρχει στη διάθεση των δημοτών αλάτι, το οποίο μπορούν να προμηθευτούν από τις υπηρεσίες του δήμου.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ:

Εν όψει του κύματος κακοκαιρίας, με βάση τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες και ημέρες, την περιοχή της Αττικής, από το Δήμο Κηφισιάς γίνεται γνωστό ότι συνεχίζεται η διάθεση αλατιού για προσωπική χρήση των πολιτών.
Κεντρικά σημεία διάθεσης αλατιού είναι:

1. ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (19ο χιλ. Αθηνών – Λαμίας Παράδρομος Εθνικής οδού) 

2. ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ & Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 

3. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Μυρσίνης και Διονύσου)

4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ (Πλαστήρα)

5. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΑΛΗΣ (Κένεντυ)

6. ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ (τέρμα) 

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, από χθες είχε εναποθέσει σακούλες με αλάτι σε διάφορα σημεία ενώ με ποσότητες αλατιού έχουν εφοδιαστεί τα νοσοκομεία της περιοχής μας ΚΑΤ και Άγιοι Ανάργυροι καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίες όπως εφορία, Εκκλησίες σταθμοί ΗΣΑΠ  κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς (Παράδρομος Εθν. Οδού πλησίον Γηπέδου Ν. Ερυθραίας Τηλ: 210-6228335, Πληρ: κα Πάσσου Μαρία).

Από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 και για όσο διατηρηθεί ο παγετός, ο Δήμος Κηφισιάς θέτει στη διάθεση των πολιτών την Αίθουσα «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» στο Δημαρχείο Κηφισιάς (Μυρσίνης και Διονύσου) ως θερμαινόμενο χώρο.

ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Ο Δημος Κηφισιάς ανακοίνωσε ότι οι προγραμματισμένες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κηφισιάς από 29 Δεκεμβρίου έως και 30 Δεκεμβρίου, αναβάλλονται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα αναβάλλονται:

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κηφισιά
Κολοκοτρώνη & Λεβίδου
‘Ωρα: 16:00
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κηφισιά
Αίθουσα «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος»
Δημαρχείο Κηφισιάς
(Διονύσου & Μυρσίνης)
Ώρα: 17:00
Παιδικό Θέατρο
«Φάρμα του Διαδικτύου»

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κηφισιά
Αίθουσα «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος»
Δημαρχείο Κηφισιάς
(Διονύσου & Μυρσίνης)
Ώρα: 20:30
Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κηφισιά
Κολοκοτρώνη & Λεβίδου
Ώρα: 12:00-14:00
«Κατασκευάζουμε την πόλη των Ξωτικών»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κηφισιά
Κολοκοτρώνη & Λεβίδου
Ώρα: 17:00
Συναυλία: Depy & the Melodies Project

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Νέα Ερυθραία
Εμπορικό Κέντρο «Καμάρες»
(Χαριλάου Τρικούπη, 127)
Ώρα: 16:30
Συναυλία: «Ορχήστρα Αλλέγκρα»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Νέα Ερυθραία
Ελ. Βενιζέλου 59 
Ώρα: 17:30
Συναυλία: The RatPack Racers

Νέες ημερομηνίες πραγματοποίησης των εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top