Μπήκε το καλοκαίρι και επίσημα: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του έτους!

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2013 την Κυριακή

Ξεκινάει -και επίσημα- από σήμερα το θερινό ηλιοστάσιο! Η 21η Ιουνίου είναι η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο και τον χειμώνα για το νότιο ημισφαίριο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου με τον Ήλιο να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πορείας του. Στις 12 το μεσημέρι ο λαμπερός πλανήτης βρίσκεται ακριβώς κατακόρυφα με τον Τροπικό του Καρκίνου και σε όλες τις περιοχές βόρεια του Ισημερινού η ημέρα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 12 ωρών.

Αντίθετα στο νότιο ημισφαίριο, ο Νότιος Πόλος κλίνει μακριά από τον Ήλιο, οι ακτίνες πέφτουν πιο πλάγια, οι ημέρες έχουν μικρότερη διάρκεια και επικρατεί χειμώνας.

Παλαιότερα, το θερινό ηλιοστάσιο συνέπιπτε με την έναρξη των υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που πλέον δεν ισχύει, αφού από τον Μάιο έχουν «πιάσει» οι ζέστες.

Την Κυριακή το μεγαλύτερο φεγγάρι του 2013

1447.jpg

Εν τω μεταξύ, όπως σας είχαμε πει την Κυριακή 23 Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2013! Το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο και τεράστιο!

Για την ακρίβεια θα πλησιάσει την Γη πιο κοντά από ποτέ, «μόλις» 356.991 χιλιόμετρα, την ώρα που η μέση απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περίγειο και θα σημειωθεί ξανά στις 10 Αυγούστου του 2014, όπου το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη 356.986 χιλιόμετρα, δηλαδή 5 χιλιόμετρα πιο κοντά.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top