Αλαλούμ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο! Προβλήματα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Απειλούν με κινητοποιήσεις - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:47

Ένα αλαλούμ επικράτησε την Πέμπτη το πρωί με την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου συστήματος για όλο το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αττική και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς καταγγέλλουν ότι το σύστημα έχει αρκετά προβλήματα και δεν λειτουργεί ομαλά. Την ίδια στιγμή ο Υπουργός απειλεί να στείλει στο Πειθαρχικό όποιον εργαζόμενο αρνηθεί να εκδώσει ηλεκτρονική κάρτα ή εισιτήριο.

Το star.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, Λευτέρη Ρενιέρη, ο οποίος σημείωσε ότι η έκδοση των ηλεκτρονικών καρτών γίνεται κανονικά, παρά τις αρχικές πληροφορίες, ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται να το κάνουν.

«Οι επιβάτες μπορούν να βρουν ηλεκτρονικές κάρτες, αλλά μόνο σε 15 σημεία του συστήματος, και όχι σε όλα τα εκδοτήρια. Οι εργαζόμενοι εκδίδουν τις κάρτες κανονικά μετά από απόφαση του σωματείου», είπε.

Παρόλ’ αυτά σημείωσε ότι δε δικαιολογείται η βιασύνη που επιδεικνύει το υπουργείο για την έναρξη λειτουργίας του συστήματος, καθώς έχουν εντοπιστεί προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Η ηλεκτρονική κάρτα είναι ένα "έξυπνο" εισιτήριο που αποθηκεύει χρηματική αξία, ώστε να μην περιμένουν οι πολίτες κάθε φορά στην ουρά για να βγάλουν εισιτήριο, ενώ αντιμετωπίζει και το ζήτημα των "λαθρεπιβατών". Οι προσωποποιημένες κάρτες, αντικαθιστούν τις παλαιότερες μηνιαίες ή και μεγαλύτερου χρόνου, καθώς και τις κάρτες ειδικών κατηγοριών επιβατών.

«Το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Φεβρουάριο στη Γραμμή του ΗΣΑΠ, Πειραιάς – Κηφισιά. Από τη στιγμή που ξεκίνησε είναι λογικό ένα σύστημα να βγάλει προβλήματα. Δεν περιμέναμε βέβαια ότι τα προβλήματα που θα αναδεικνύονταν θα ήταν σε τέτοιο βαθμό, όμως σε κάθε περίπτωση εμείς σαν εργαζόμενοι και διαχειριστές του συστήματος είδαμε τα προβλήματα αυτά από πρώτο χέρι, τα έχουμε καταγράψει και τα έχουμε στείλει τόσο στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και του ΟΑΣΑ, όσο και στο υπουργείο με αλλεπάλληλες επιστολές μας», τόνισε ο κ. Ρενιέρης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα προβλήματα αυτά, όχι μόνο ταλαιπωρούν τους επιβάτες, αλλά εκθέτουν και την ίδια την εταιρεία.

«Υπάρχει περίπτωση, ένας επιβάτης που πάει και αγοράζει εισιτήριο από το εκδοτήριο ή από τον αυτόματο πωλητή να πάει μετά στη μηχανή που τα επικυρώνει, κι εκεί σε πολλές περιπτώσεις, βλέπει ότι αυτά τα εισιτήρια που τα έχει πληρώσει δεν μπορεί να τα επικυρώσει γιατί το μηχάνημα διαβάζει το εισιτήριο σαν άκυρο. Έτσι αυτός ο άνθρωπος καταλήγει να μην έχει ένα προϊόν, το οποίο το έχει πληρώσει. Γυρνάει πίσω στο εκδοτήριο και ζητά λύση από τον εκδότη. Ο εκδότης, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, άρα ο επιβάτης αναγκάζεται να ξαναπληρώσει το εισιτήριο και να χάσει τα λεφτά του. Η μόνη λύση που του δίνεται από την εταιρεία είναι να φύγει από οποιοδήποτε σημείο του συστήματος βρίσκεται και να μεταβεί στο σταθμό του Συντάγματος σε ένα γραφείο εξυπηρέτησης πελατών, να καταθέσει ένα έγγραφο και να πει το πρόβλημά του και να περιμένει μέχρι και ένα μήνα για να πάρει απάντηση από την εταιρεία», όπως είπε ο κ. Ρενιέρης στο star.gr.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος, το καλό, αλλά ακριβό αυτό σύστημα, να καταλήξει σε φιάσκο.

«Κινδυνεύουμε να πληρώσουμε του κόσμου τα εκατομμύρια σαν Έλληνες πολίτες και να μην έχει απόδοση. Αυτή είναι η ανησυχία μας, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να λειτουργήσει το σύστημα, αλλά να λειτουργήσει σωστά, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ είπε πως οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει στην εφαρμογή του συστήματος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

«Είναι ένα καλό σύστημα, γιατί θα αντιμετωπιστεί η εισιτηριοδιαφυγή και οι επιβάτες θα διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους. Σε λίγο έχουμε μια συνάντηση στον ΟΑΣΑ και μετά θα συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε ποια στάση θα κρατήσουμε».

Ο κ. Ρενιέρης μίλησε για τον υπουργό Χ. Σπίτζη και κατέκρινε δηλώσεις του ότι θα στείλει στο πειθαρχικό όποιον υπάλληλο αρνηθεί να εκδώσει ηλεκτρονικές κάρτες και εισιτήρια.

«Δεν έχω ξαναδεί υπουργό να βγαίνει και να τρομοκρατεί έτσι τους εργαζόμενους. Όταν υπάρχουν προβλήματα δεν τρομοκρατείς, αλλά καλείς τους εργαζόμενους, κάνεις διάλογο και τα λύνεις. Η τακτική αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ με ό,τι αυτό σημαίνει το επόμενο διάστημα, γιατί εμείς δε θα το αφήσουμε αυτό έτσι και θα επιλέξουμε άλλου είδους δράσεις που ενδεχομένως να αποφέρουν και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό», είπε ο κ. Ρενιέρης.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ανέφερε ότι ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάρτες εκδίδονται κανονικά σε ολόκληρο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ και από σταθμούς της Γραμμής 1.

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top