Στο κόκκινο είναι και σήμερα ο υδράργυρος, με τον καύσωνα να κάνει ασφυκτική την ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές και να μετατρέπει τη χώρα σε… καμίνι!

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για σήμερα Κυριακή, (στις 15:00), οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στην Φθιώτιδα 45ο C, στην Κόρινθο 44ο C, στην Αττική 42οC,  στις Σέρρες 41ο C και στη Χίο 40ο C.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης, το θερμόμετρο θα βρίσκεται στους 36ο C. Μάλιστα, σύμφωνα με το cretalive, δύο ηλικιωμένοι νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ και ένας στον Άγιο Νικόλαο, με συμπτώματα θερμοπληξίας. 

Εξαίρεση από τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί η Ήπειρος και το βόρειο Ιόνιο, όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 33 με 35 βαθμούς.

Χάρτης με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα

Χάρτης με τις υχηλότερες θερμοκρασίες στο νομό Αττικής

Κίνδυνος για πυρκαγιές

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερώσει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου, εντοπίζεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την μισή χώρα και υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 3) σχεδόν για την υπόλοιπη.

Σύμφωνα λοιπόν, με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Tags: